Suroviny
- Olivový olej 2 lžíce
- malá cibule, nadrobno nakrájená 1/2 ks
- česnek, nadrobno nakrájený 2 stroužky
- drcená rajčata 2 plechovky
- sůl a česrtvě namletý pepř
- Smetana 4 lžíce (60 ml)
- mozzarella, nakrájená na 1cm kousky 125 g
- nahrubo nasekané lístky oregana 1/4 hrnku
- velká vejce 8 ks
- plátky toustu s máslem jako podklad (nemusí být) 4 ks
Postup přípravy
- V pánvi s těžkým dnem ohřejte na střední teplotu olivový olej. Přidejte cibuli a smažte ji zhruba 5 minut, dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a smažte ho ještě zhruba 2 minuty, dokud nezměkne. Přidejte rajčata se šťávou, směs osolte a opepřete a přiveďte ji k varu.
- Zmírněte teplotu na nízkou úroveň a pomalu vařte zhruba 15 minut, dokud směs hezky nezhoustne. Směs dochuťte a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na pečicí plech dejte čtyři zapékací misky o průměru 11,5 cm. Do každé nalijte 5 lžic rajčatové omáčky a 1 lžíci smetany. Navrch dejte rovnoměrně rozdělenou mozzarellu a oregano. Do každé misky rozklepněte 2 vejce, osolte a opepřete.
- Pečte zhruba 15 minut, dokud nejsou vejce neprůhledná a žloutky uprostřed zčásti tuhé a zčásti tekuté. Vejce se budou dále vařit zbylým teplem. Nechte vejce mírně vychladnout a podávejte je například s toustem.