Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Pečená krůtí prsa s quinoou, kořenovou zeleninou a bylinkovým pestem
Pečená krůtí prsa s quinoou, kořenovou zeleninou a bylinkovým pestem
Krůtí maso patří mezi zdravější druhy masa, není tolik tučné a obsahuje hodně bílkovin. Pokud ho doplníte bezlepkovou quinoou, která má výtečnou oříškovou chuť, a k tomu přidáte pečenou zeleninu a bylinkové pesto, připravíte vskutku velmi zdravé a hlavně velmi chutné jídlo.
do 2 hodin
5 porcí
Odkaz
Quinoa je hit!
Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena jsou přímo pokladnicí zdraví prospěšných látek, navíc se skvělou chutí. Vyzkoušejte ji s našimi...
Suroviny (5 porcí)
Maso:
- krůtí prso v celku 1 kg
- Sůl 1 lžíce
- bílý mletý pepř 1 lžička
- Cukr 1/2 lžičky
- mletá paprika 1 lžička
- mletá kurkuma 1 lžička
- mletý muškátový oříšek 1/2 lžičky
- rostlinný olej 2–3 lžíce
Quinoa:
- quinoa 200 g
- voda nebo drůbeží vývar 500 ml
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Zelenina:
- velké mrkve 2 ks
- celer 1/2 ks
- malé šalotky 10 ks
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
- Citron 1/2 ks
Pesto:
- hladkolistá petržel 1 hrst
- Česnek 1–2 stroužky
- slunečnicová semínka 1 lžíce
- parmazán 50 g
- rostlinný olej 200 ml
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
Servírování:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- MASO: Pokud máte možnost, bouchněte do masa párkrát tenderizérem, maso hezky zkřehne a koření se také dostane i dovnitř. Ze všech zbylých ingrediencí kromě oleje vytvořte suchou kořenicí směs. Maso ze všech stran dobře posypte a marinujte v lednici ideálně přes noc, klidně i tři dny. Před pečením maso potřete olejem a prudce zatáhněte všech stran na pánvi. Poté maso dejte do trouby vyhřáté zhruba na 120 °C a dopékejte asi 1,5 hodiny nebo dokud nebude hotové, ale stále zůstane šťavnaté.
- QUINOA: Nejdříve v hrnci na sucho opražte quinou, jakmile začne „praskat“, zalijte ji vodou nebo vývarem. Vařte 6–8 minut. Poté hrnec sundejte z vařiče, zaklopte pokličkou a nechte quinou asi 20 minut dojít.
- ZELENINA: V pánvi rozehřejte máslo a rychle orestujte kousky nakrájené mrkve a celeru. Jakmile začnou chytat barvu a měknout, přidejte také plátky šalotky a ještě chvíli restujte. Zeleninu dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou.
- PESTO: Petrželku rozmixujte spolu s česnekem, slunečnicovými semínky, částí oleje a parmazánem. Pokud se vám bude zdát pesto příliš husté, přidejte další olej. Nakonec pesto dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- SERVÍROVÁNÍ: Quinou rozprostřete na velký talíř, přidejte orestovanou zeleninou a plátky krůtího prsa. Vše zakápněte bylinkovým pestem a dokončete pár lístky petrželky a kousky chilli papričky.
Pečená krůtí prsa s quinoou, kořenovou zeleninou a bylinkovým pestem; foto: Darina Křivánková
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu v 18.10 na Primě!