návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pečeme bez lepku: Rebarborový koláč s drobenkou

Hodnoceno: 0x
12–14 ks porcí
do 1,5 hodiny
Pečeme bez lepku: Rebarborový koláč
Autor: Petra Novotná / Bez lepku Pečeme bez lepku: Rebarborový koláč
Příjemně nakyslá chuť rebarbory je do sladkých koláčů nepřekonatelná. Konzumovat by se ale měla jen v jarních měsících a vždy tepelně upravená. Později už se to kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové nedoporučuje. Tím spíš si ale krátké rebarborové období užijte naplno!

Recepty na další tradiční i originální moučníky bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...

Suroviny (12–14 ks porcí)

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto, nejlépe den dopředu. Studené máslo nakrájejte na malé kousky, dejte ho na válu do mouky, přidejte ostatní ingredience a rychle zpracujte hutné těsto. Zabalte do fólie a nechte odležet v lednici alespoň hodinu.
  2. Těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 5 mm mezi dvěma pečicími papíry a přesuňte do vymazané formy – nejlépe kulaté s vyndavacím dnem. Přebytečné těsto na okrajích ořízněte. Dno na několika místech propíchněte vidličkou. Posypte hrstí velkých fazolí, aby se těsto při pečení nezvedalo. Předpečte na 160 °C asi 5 minut.
  3. Na náplň smíchejte tvaroh, vejce, cukr a špetku skořice. V další misce přichystejte drobenku. Rukou promíchejte rýžovou mouku, moučkový cukr a změklé máslo. Dále si oloupejte a nakrájejte řapíky rebarbory na špalíčky o síle 1 cm.
  4. Vytáhněte předpečený korpus a potřete rozšlehaným vajíčkem, poté naplňte tvarohovou náplní a rebarborou. Dejte dopéct na 160 °C minimálně 25 minut. 10 minut před koncem pečení posypte navrch ještě drobenkou a dopečte dozlatova.

PRIMA TIP: Koláč můžete samozřejmě plnit jakkoliv, bude výborný s jablky nebo krémem a sezonním ovocem.

Bez lepku - sladké i slané recepty Foto: Bez lepku – sladké i slané recepty

Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Vydalo nakladatelství Smart Press.