Těsto
- vejce 4 ks
- cukr krupice 120 g
- bezlepková mouka (Schär Mix C Patisserie) 100 g
- rostlinný olej 1 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (na vymazání formy)
Krém
- ovoce ((mražené) ovoce (jahody, borůvky, lesní směs...)) 150 g
- mascarpone 250 g
- cukr krupice 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
Upéct je můžete z libovolného těsta – piškotového, kakaového, ořechového nebo mrkvového a ozdobit šlehačkou, krémem, polevou či ovocem.
Článek
18x báječné sladké recepty bez lepku
Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.
Postup přípravy
- Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou. Použít můžete i papírové košíčky, postavte je na pečicí plech, ale obvykle se na těsto nalepí. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do pěny. Zašlehejte do nich dvě lžíce mouky a pozvolna vmíchejte zbylou mouku, olej a sníh tak, aby hmota neklesla. Rozdělte ji do připravených košíčků či formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až zezlátnou a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá. Vyjměte je, vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
- Mezitím zahřívejte ovoce v hrnci, aby povolilo a pak ho rozmixujte ponorným mixérem na pyré. Nechte ho zchladnout.
- Mascarpone vyšlehejte s cukrem, přilijte smetanu a vychladlé pyré. Pro výraznější barvu krému použijte potravinářské barvivo. Krém naplňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou, nastříkejte ho na vychladlé cupcaky a ozdobte je podle libosti.