Lívance
- hladká mouka (prosátá ) 160 g
- vejce (žloutek oddělen od bílku) 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krupice 60 g
- plnotučné mléko 250 ml
- máslo (rozehřáté ) 3 lžíce + další na smažení
- sůl 1 špetka
Javorové máslo
- javorový sirup 60 ml + další k servírování
- moučkový cukr 60 g
- máslo 115 g
Postup přípravy
- Pro přípravu těsta smíchejte v jedné míse mouku, prášek do pečiva, vaječný žloutek, vanilkový extrakt, krupicový cukr, sůl a mléko. Prošlehejte, přidejte rozpuštěné máslo a znovu prošlehejte. Těsto by mělo byt hladké.
- V jiné míse našlehejte vaječné bílky do pevného sněhu. Ten opatrně zamíchejte do těsta. Přikryjte a nechte 30 minut odležet v lednici.
- Mezitím připravte javorové máslo. Smíchejte společně máslo, javorový sirup, moučkový cukr a prošlehejte pomocí elektrického ručního šlehače, než získáte máslo nadýchané a krémové konzistence.
- Lívance smažte těsně před podáváním. Vyndejte z lednice těsto a ještě jednou jej promíchejte. Na pánvi rozehřejte při střední teplotě trochu másla. Poté už můžete smažit malé lívanečky. Těsto by se na pánvi nemělo spojovat.
- Když se na lívanečcích začnou objevovat bublinky, je čas je obrátit. Měly by být pěkně zlatavé. Pokud je potřeba, přidejte při smažení na pánev ještě trochu másla.
- Lívanečky servírujte naskládané na sebe s javorovým máslem na vrchu, přelité javorovým sirupem.
Nadýchané lívanečky s našlehaným javorovým máslem Zdroj: Vejce na 100 způsobů