Suroviny
- karotka (najemno nastrouhaná) 300–350 g
- třtinový cukr (nebo bílý cukr krupice) 350 g
- mouka (asi 1/2 polovina polohrubé, 1/4 špaldové a 1/4 pšeničné celozrnné) 300 g
- ořechy (libovolné sekané ořechy, já mám nejraději mandle) 80 g
- olej 150 ml
- vejce 4 ks
- pomeranč (malý) 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
Na polevu
- citron 1 ks
- moučkový cukr 150 g
- voda
Mrkvánek je hned po Sachru můj nejoblíbenější dort. Baví mě na něm hned několik věcí – tak zaprvé mám pocit, že když jeho základní surovinou je mrkev a navíc část mouky nahrazuji celozrnnou, musí zákonitě být hrozně zdravý, a tudíž lze beztrestně sníst i více kusů denně. Druhý kladný bod mu dávám za to, že pokud jste alespoň trochu šikovní, prakticky ho nejde zkazit a ve výsledku vypadá hrozně dobře. Třetí bod získává jednoznačně za velkou oblibu u široké škály konzumentů (osobně otestováno). A ta chuť – kombinace vláčného mrkvového korpusu, ořechů, skořice spolu s citronovou polevou, prostě lahoda!
Komu se příčí strouhaná mrkev v těstě, osobně se můžu zaručit za to, že bude při konzumaci tak okouzlen, že na strouhanou mrkev ani nepomyslí. Já sama mám v sobě vybudovanou silnou nenávist ke školnímu mrkvovému salátu, nicméně tenhle dortík mám moc ráda.
Postup přípravy
- Strouhanou mrkev, cukr, mouku, ořechy, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek dobře smícháme ve velké míse. Olej a vejce si lehce metličkou ušleháme vedle v menší misce (žádné velké šlehání). Smícháme sypkou hmotu s tekutou složkou a všechno dobře spojíme.
- Dortovou formu o průměru 22 cm buď vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vystřihneme pečicí papír podle tvaru formy a vyložíme jím dno. Těsto vlijeme do formy a pečeme lehce přes hodinu na 180 °C.
- V mezičase si připravíme kandovanou pomerančovou kůru na ozdobu. Na hrubém struhadle nastrouháme hoblinky z kůry jednoho pomeranče. Necháme chviličku (cca 3 minuty) povařit ve vodě se lžící cukru, scedíme a necháme dobře okapat.
- Upečený dort necháme úplně vychladnout, potom si připravíme citronovou polevu. Smícháme 150 g prosátého moučkové cukru s 2 lžícemi vařící vody a přidáme 1–2 lžíce citronové šťávy, všechno dobře spojíme. Konzistence musí být tak akorát hustá, ne beton, ale ne úplně tekoucí. Lze přidat více vody nebo šťávy.
- Dort se vám na povrchu zřejmě trochu „vyboulí“, takže je nejlepší ho seříznout – po obvodu ho naříznete nožem se zoubky, do řezu napresujete režnou nit a ukrojíte, jako když krájíte knedlíky. Potom je nejlepší dort obrátit seříznutou částí dolů a povrch máte krásně rovný a hladký. Na povrch nožem naneseme citronovou polevu a už jen ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou. Hotovo!