Najděte si recept
Na co máte chuť?

Máslovo-chlebový pudink s třešňovým kompotem
Chlebový pudink je legendární britský dezert. Nepředstavujte si mléčný pudink, jaký znáte, je to spíše žemlovka nebo zapečený moučník s krémem. Klíčem ke skvělému pudinku je poměr vajec a žloutků, doba přípravy a teplota v troubě. Když to přeženete s vejci, chutná moc po nich, když příliš rozpálíte troubu, směs nabude jako suflé a pak spadne, a když ho v troubě zapomenete, ztuhne. Dodržujte proto postup a servírujte ho teplý s osvěžujícím kompotem.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
Pudink:
- toustový chléb asi 500 g
- změklé máslo 100 g
- vejce 4 ks
- žloutky 8 ks
- cukr krupice 200 g
- vanilková esence 1 lžička
- mléko 300 ml
- smetana ke šlehání 300 ml
- cukr moučka 2 lžíce
Kompot:
- vypeckované třešně 200 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Z plátků chleba okrájejte kůrky, potřete je z jedné strany máslem a úhlopříčně rozkrojte na dva trojúhelníky. Naskládejte je do zapékací formy nebo pekáčku o rozměrech 30 × 20 cm tak, aby se zčásti překrývaly.
- Vejce a žloutky zlehka prošlehejte metličkou s krupicovým cukrem a vanilkou. Přilijte mléko a smetanu a vyšlehejte dohladka. Vaječnou směsí přelijte připravené tousty tak, aby byly ponořené. Pravděpodobně část zbyde. Nechte chléb 20 minut nasáknout a přelijte zbylým krémem.
- Mezitím rozehřejte troubu na 130 °C. Připravený pudink vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Měl by bublat, nemusí zezlátnout.
- Na kompot promíchejte třešně s cukrem v rendlíku a pozvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí a třešně pustí šťávu. Povařte 10 minut a nechte trochu zchladnout.
- Hotový pudink poprašte moučkovým cukrem a nechte zapéct pár minut pod grilem při teplotě 180 °C nebo povrch zkaramelizujte flambovací pistolí. Rozdělte do misek a podávejte s kompotem.
PRIMA TIP: Pokud nemáte toustový chléb, použijte den staré rohlíky nebo housky, ale oklepejte z nich předem sůl a kmín. Nakrájejte je na plátky a skládejte do pekáčku.
Britské dobrodružství Jamese Martina
Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války.
Vydalo nakladatelství Slovart.
Vydalo nakladatelství Slovart.