Pudink
- toustový chléb asi 500 g
- máslo (změklé ) 100 g
- vejce 4 ks
- žloutek 8 ks
- cukr krupice 200 g
- vanilková esence 1 lžička
- mléko 300 ml
- smetana ke šlehání 300 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
Kompot
- třešně (vypeckované ) 200 g
Postup přípravy
- Z plátků chleba okrájejte kůrky, potřete je z jedné strany máslem a úhlopříčně rozkrojte na dva trojúhelníky. Naskládejte je do zapékací formy nebo pekáčku o rozměrech 30 × 20 cm tak, aby se zčásti překrývaly.
- Vejce a žloutky zlehka prošlehejte metličkou s krupicovým cukrem a vanilkou. Přilijte mléko a smetanu a vyšlehejte dohladka. Vaječnou směsí přelijte připravené tousty tak, aby byly ponořené. Pravděpodobně část zbyde. Nechte chléb 20 minut nasáknout a přelijte zbylým krémem.
- Mezitím rozehřejte troubu na 130 °C. Připravený pudink vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Měl by bublat, nemusí zezlátnout.
- Na kompot promíchejte třešně s cukrem v rendlíku a pozvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí a třešně pustí šťávu. Povařte 10 minut a nechte trochu zchladnout.
- Hotový pudink poprašte moučkovým cukrem a nechte zapéct pár minut pod grilem při teplotě 180 °C nebo povrch zkaramelizujte flambovací pistolí. Rozdělte do misek a podávejte s kompotem.
PRIMA TIP: Pokud nemáte toustový chléb, použijte den staré rohlíky nebo housky, ale oklepejte z nich předem sůl a kmín. Nakrájejte je na plátky a skládejte do pekáčku.
Máslovo-chlebový pudink s třešňovým kompotem Zdroj: Britské dobrodružství Jamese Martina