Mandarinková marmeláda s hřebíčkem a skořicí
Zdroj: Labeta
Mandarinková marmeláda s hřebíčkem a skořicí
Zdroj:
Labeta
Označení marmeláda se používá pro zavařeniny z citrusů, a i když jsou nejobvyklejší džemy z pomerančů, můžete využít i jiné druhy. Mandarinka je příjemně sladká a krásně ladí s voňavým kořením – výsledná marmeláda je přímo ztělesněním Vánoc a bude se krásně vyjímat namazaná třeba na vánočce.
Postup přípravy
-
Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dejte do hrnce, přidejte cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidejte cca 200 ml vody. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a povařte asi 15 minut.
-
Vyndejte hřebíčky a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vraťte na plotnu a vmíchejte limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g), ve kterém předem dobře rozmíchejte citrusový pektin. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a povařte ještě asi 5 minut. Průběžně sbírejte pěnu, která se na marmeládě utváří.
-
Ještě horkou směs plňte do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a suchu.
-
Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchovávejte v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujte.
Mandarinková marmeláda s hřebíčkem a skořicí 2
Zdroj: Labeta
Mandarinková marmeláda s hřebíčkem a skořicí 2
Zdroj:
Labeta