Mandarinková marmeláda s hřebíčkem a skořicí

Moje hodnocení
4x

Označení marmeláda se používá pro zavařeniny z citrusů, a i když jsou nejobvyklejší džemy z pomerančů, můžete využít i jiné druhy. Mandarinka je příjemně sladká a krásně ladí s voňavým kořením – výsledná marmeláda je přímo ztělesněním Vánoc a bude se krásně vyjímat namazaná třeba na vánočce.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • vyloupané mandarinky 500 g
  • cukr krupice 100 g
  • šťáva z jedné limetky
  • mletá skořice 1 špetka
  • hřebíček 2 ks
  • vejce (sůl)
  • ovocný (citrusový) pektin (např. Labeta) 2 g

Postup přípravy

  1. Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dejte do hrnce, přidejte cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidejte cca 200 ml vody. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a povařte asi 15 minut.
  2. Vyndejte hřebíčky a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vraťte na plotnu a vmíchejte limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g), ve kterém předem dobře rozmíchejte citrusový pektin. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a povařte ještě asi 5 minut. Průběžně sbírejte pěnu, která se na marmeládě utváří.
  3. Ještě horkou směs plňte do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a suchu.
  4. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchovávejte v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Labeta


Přečtěte si také

Recepty