Suroviny
- losos (čerstvý, bez kůže) cca 500 g
- limetka 4 ks
- pomeranč 1 ks
- česnek (utřený) 2 stroužky
- zázvor (velký kus, oloupaný) asi 5 cm
- červená cibule (na tenké plátky) 1 ks
- paprička jalapeňo (čerstvá, na kolečka) 1 ks
- avokádo 1 ks
- koriandr (čerstvý, najemno nasekaný) 4 lžíce + na ozdobu
- chipsy (kukuřičné )
- sůl
Marinovaná cibule (volitelné)
- červená cibule (středně velká ) 1 ks
- limetka 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Lososa očistěte a nakrájejte na zhruba 1 cm velké kostky, které vložte do skleněné nebo keramické mísy. Osolte.
- Na marinovanou cibuli nakrájejte červenou cibuli na tenké nudličky, dejte do misky, posolte a zakápněte šťávou z jedné limety.
- Promíchejte a nechte zhruba 10 minut uležet.
- Na marinádu vymačkejte do skleněné nebo keramické misky limety s pomerančem, přidejte utřený česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Nechte asi 30 minut odležet.
- Mezitím oloupejte avokádo, zbavte ho pecky a nakrájejte na kostičky.
- Nakrájené avokádo přidejte společně s nakrájenou červenou cibulí a papričkou jalapenos do mísy s lososem.
- Přidejte nasekaný koriandr a přes sítko přeceďte na lososa připravenou citrusovou marinádu.
- Promíchejte a nechte asi 15 minut marinovat.
- Připravené ceviche rozdělte do misek, dozdobte koriandem, případně nakládanou cibulí a ihned podávejte s kukuřičnými chipsy.