Suroviny
- filet z lososa ((váha 150–200 g)) 2 ks
- sůl
- rozmarýn (čerstvý ) 2 snítky
- extra virgin olivový olej (trocha )
Omáčka
- česnek 5 stroužků
- kmín (drcený nebo celý ) 1 lžička
- chilli pasta ( nebo chilli omáčka) 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- voda 150 ml
- rajský protlak 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- limetková šťáva 2 lžíce
- sůl (špetka)
- třtinový cukr 1 lžička
- worcesterová omáčka 2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Filety z lososa opláchněte a osušte, osolte a potřete olivovým olejem.
- Dejte do zapékací mísy, položte na ně rozmarýn a dejte do trouby péct na 25 minut. Mezitím si připravte omáčku.
- Omáčka: Kmín nasucho opražte na pánvi.
- Poté všechny ingredience přendejte do mixovací nádoby nebo do food procesoru a rozmixujte na omáčku.
- Přelijte ji do rendlíku a povařte ze občasného míchání asi tak 5 minut, dokud trochu nezhoustne a chutě se neprolnou.
- Podle chuti dosolte či přidejte ještě worcestrovou omáčku. Podávejte s pečeným lososem.
- Na talíři můžete ozdobit ještě řeřichou a mungo klíčky.