Forma 24 cm
- mléko (vlažné ) 1/3 hrnku
- droždí (čerstvé ) 1/4 ks
- cukr 1 lžička
- pomerančová šťáva cca 1/3 hrnku
- máslo (rozpuštěné ) 1 lžíce
- vejce 1 ks + na potření
- hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
Náplň
- pomerančová marmeláda 1/2 sklenice
- skořice 1 lžička
Poleva
- krémový sýr 30 g
- pomerančová šťáva 2 lžíce
- moučkový cukr 3 lžíce
Postup přípravy
- Z mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravte kvásek a nechte ho 15 minut aktivovat.
- Potom promíchejte kvásek s moukou, pomerančovou šťávou, máslem a vejcem, uhněťte těsto, které nechte kynout v míse pod utěrkou asi hodinu.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na obdélník o rozměru cca 40 x 25 cm. Na náplň promíchejte marmeládu spolu se skořicí a pomocí lžíce ji namažte na těsto.
- Takto připravené těsto s náplní zarolujte po delší straně do rolády a nakrájejte na šneky o tloušťce asi 3 cm.
- Formu vyložte pečicím papírem a šneky do ní rovnoměrně rozložte. Potom ji přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 1/2 hodiny dokynout.
- Mezitím si rozpalte troubu na 180 °C a dejte do ní šneky péct dozlatova přibližně na 25–30 minut.
- Zchladlé šneky nakonec polijte polevou, kterou vymíchejte z krémového sýra, pomerančové šťávy a moučkového cukru.
Kynuté motance s pomerančovou marmeládou a skořicí 2 Zdroj: S vášní pro jídlo