Suroviny
- celé kuře 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel (kořenová) 1 ks
- cibule (větší) 1 ks
- celer 1/4 ks
- bobkový list 2 ks
- pepř celý 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- mletá sladká paprika 1–2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana ke šlehání 250 ml
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- sůl (případně cukr na dochucení)
Postup přípravy
- Očištěné čerstvé kuře vložte do většího hrnce, aby se pěkně vešlo, zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořené.
- Ke kuřeti přidejte na větší kousky pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), bobkový list, kuličky pepře a nového koření.
- Osolte a přiveďte k varu. Až se začne vařit, plamen snižte a na mírném plameni vařte asi hodinu. Že je maso správně uvařené, poznáte tak, že po píchnutí vidličkou z něj nevytéká růžová šťáva a maso se snadno odděluje od kostí.
- Uvařené kuře nechte ve vývaru vychladnout, odlijte cca 300 ml vývaru stranou (jeden větší hrnek) a kuře rozdělte na porce.
- V kastrolu opečte na másle nadrobno nakrájenou cibuli (asi 5 minut) na středním plameni, zasypte ji sladkou mletou paprikou, vložte části kuřete, promíchejte a podlijte částí odděleného vývaru, lehce osolte, přikryjte pokličkou a asi 10 minut pod pokličkou duste, aby cibule změkla.
- Z kastrolu vyjměte maso, zvyšte plamen, a pokud je třeba, šťávu nechte lehce vysmahnout. Zaprašte moukou, promíchejte, zalijte zbytky studeného vývaru, a vytvořte tak hladkou jíšku.
- Přidejte smetanu, promíchejte a provařte. Podle potřeby přidejte vývar, aby byla omáčka hladká a jemná. Ochutnávejte, dochucujte a přes sítko omáčku přeceďte pomocí lžíce. Vraťte maso do omáčky a servírujte!
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE