Suroviny
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 3–4 stroužky
- rostlinný olej
- krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
- červená řepa (uvařená ) 500 g
- vývar (nebo voda) cca 750 ml
- balsamico 1 lžíce
- slunečnicová semínka (opražená,k podávání)
- čerstvý sýr (např. Lučina mini) 1 balení
- sůl
Postup přípravy
- V hrnci rozpalte potřebné množství oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne cibule zlátnout, přidejte nahrubo nasekaný česnek a společně dopečte.
- Poté vlijte plechovku rajčat a na menší kostky nakrájenou červenou řepu a krátce provařte. Přidejte část vývaru a rozmixujte na hladké pyré.
- Poté přidejte zbylou část vývaru a dochuťte balzamikem a solí dle vlastní chuti.
- Na talíři polévku posypte semínky a přidejte nadrobený čerstvý sýr (ideální je jedna kostička Lučina mini na jednu porci polévky).
Recept vznikl pro projekt Mléko vás zdraví, který je informačním a edukačním projektem Českomoravského svazu mlékárenského a má za cíl informovat širokou veřejnost o prospěšnosti mléka a mléčných výrobků pro lidský organismus. Jedním z cílů projektu je vyvracet mýty a nepravdivé informace, které o mléce a mléčných výrobcích kolují mezi veřejností. Projekt Mléko vás zdraví podpořilo finančně ze 70 % ministerstvo zemědělství.
Krémová polévka z červené řepy s čerstvým sýrem 2 Zdroj: Máma v kuchyni