Suroviny
- kuřecí stehno (v celku) 4 ks (nebo 4 horní stehna a 4 paličky)
- sušený česnek 2 lžičky
- sladká paprika 1 lžíce
- oregano 1 lžíce
- hladká mouka 3 lžíce
- rostlinný olej 3 lžíce
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- voda 500 ml
- máslo 2 lžíce
- smetana ke šlehání 125 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, sušený česnek, papriku, oregano a asi lžičku soli. Jednotlivé kousky masa v této moučné směsi obalte a položte na talíř.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte.
- Troubu pusťte na 200 °C (horkovzduch 190 °C).
- Nyní se bude používat pánev, kterou lze dát i do trouby. Pokud takovou nemáte, nevadí, maso na sporáku připravte v libovolné vhodné pánvi a pak obsah prostě přendejte do pekáčku a ten vložte do trouby.
- V pánvi, kterou lze dát do trouby, rozpalte olej a opečte na něm zprudka maso z obou stran do hnědé barvy (cca 4 minuty z každé strany). Pak maso vyjměte zpět na talíř a ve zbylém tuku osmahněte na slabším ohni cibuli dozlatova.
- Přidejte i česnek a asi minutu ho opékejte do rozvonění. Pak přidejte máslo, nechte ho rozpustit a přisypte 2 lžíce moučné směsi, ve které se obalovalo na začátku kuře.
- Za stálého míchání asi minutku pražte jíšku a následně zalijte vodou a přiveďte k varu. Omáčku dochuťte solí a pepřem, 3 minuty provařte.
- Pak přilijte smetanu, rozmíchejte, vraťte do omáčky maso, přiklopte víkem (stačí i pevně přidělaný alobal) a vložte do rozpálené trouby. Pečte 50 minut.
- Podávejte s rýží nebo kuskusem, hodí se i vařený brambor.