Tradiční pokrm, skládaný ve vrstvách do pekáčku, je oblíbený především na Slovensku a v Maďarsku. Příprava je jednoduchá, jen se při ní umaže dost nádobí, ale za ten chuťový zážitek to určitě stojí!
Nejprve začněte připravovat maso, vaří se nejdéle. Maso nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte cibuli a osmažte ji na oleji, když je orestovaná, přidejte maso, okořeňte, osolte a přidejte mletou papriku. Ve chvíli, kdy je maso poloměkké, přidejte klobásu nakrájenou na kolečka. Maso stále podlévejte, aby se vytvořil dostatek šťávy. Přikryté maso duste až do změknutí (čas dušení závisí na velikosti masa).
V pánvi se silným dnem nebo v hrnci na oleji osmažte a poduste kysané zelí (napřed ho nechte okapat). V případě, že je zelí příliš kyselé, propláchněte ho vodou. Zelí dochuťte solí a mletým kmínem. Duste, dokud zelí není poloměkké.
Rýži uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, přidejte sůl.
Když je rýže, maso a zelí hotové, začněte vrstvit do pekáče. Ideální je použít šťávu z masa na vymaštění dna zapékací misky. Na dno dejte zelí, potom maso s klobásou, potom přidejte rýži a navrch navrstvěte zakysanou smetanu. Před přidáním rýže můžete přidat šťávu z masa, díky tomu bude koložvárka správně šťavnatá.
Takto připravenou mísu (nebo misky) vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte cca 45 minut, dokud vrchní část nezačne hnědnout. Koložvárské zelí podávejte teplé nebo studené, vychutnáte si ho v obou případech.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.