Suroviny
- jehněčí kýta bez kosti 1,5 kg
- Česnek 3 stroužky
- Olivový olej 2 lžíce
- hrozinky 100 g
- Máslo 1 lžíce
- čerstvý špenát 400 g
- sekané mandle 20 g
- čerstvý rozmarýn 3 snítky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- voda na podlití
Článek
13 skvělých receptů s jehněčím masem
Jehněčí maso je právě teď v nejlepší formě. V posledních letech se toto vynikající "jarní" maso dostává stále více do popředí i v nabídce českých restaurací a není důvod,...
Postup přípravy
- Maso očistěte a rozřízněte na plát. Česnek prolisujte, smíchejte se solí, olejem a nakrájeným rozmarýnem. Vetřete do masa ze všech stran a nechte maso asi 20 minut odpočívat v pokojové teplotě.
- Rozinky zalijte horkou vodou a nechte krátce nabobtnat. V pánvi rozpusťte máslo a vsypte listy špenátu, nechte chvíli zavadnout. Rozinky slijte, posekejte společně se špenátem. Promíchejte s nasekanými mandlemi. Dochuťte solí, pepřem.
- Plát jehněčí kýty potřete směsí, zaviňte a svažte provázkem. Vložte do pekáče, podlijte vodou, zakryjte pokličkou a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C 1,5 hodiny. Potom odkryjte a za občasného potírání masa výpekem pečte dozlatova dalších 30–45 minut.