reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky

Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky

Hodnoceno: 2x
Dokonalé ztělesnění nejveselejšího ročního období. Křehounká kuřátka a zvláštní pečené knedlíčky ve stylu bavorské kuchyně, které ale takřka do detailů kopírují naši velikonoční nádivku – kdo by odolal?
do 1,5 hodiny
4 porce

PRIMA TIP: Na pečení „knedlíků z trouby“, jak jim říkají v Bavorsku, se dobře hodí důlková forma na muffiny. Těsto ale můžete i zabalit do namočeného a vyždímaného ubrousku a takto vařit v osolené vodě asi 30 minut a pak knedlík krájet na plátky.

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 210 °C. V pánvi na 1 lžíci másla osmažte drobně nakrájenou mrkev, cibuli a celer, až zvláční. Vmíchejte bylinky.
  2. Kuřata propláchněte horkou vodou a osušte. Pro snazší porcování můžete vyjmout vidlicovou kost. Kůži krku přehrňte přes prsíčka a zajistěte ji párátkem. Břišní dutinu osolte, opepřete a naplňte osmaženou zeleninou, stonky petržele, listy celeru a plátky citronu. Dutinu spíchněte párátkem nebo sešijte a kuřata důkladně potřete lžící másla, které vmasírujte do kůže a svažte je provázkem. (Stačí svázat stehna a křidýlka zastrčit dospod.)
  3. Kuřata osolte, opepřete, dejte je na mřížku a do pekáčku nebo formy, do které se těsně vejdou. Pečte 10 minut při vysoké teplotě, pak je potřete zbylým máslem a teplotu trouby snižte na 180 °C.
  4. Po 30 minutách potřete kuřata citronovou šťávou a je-li třeba, přidejte do výpeku trochu vody. Ke konci pečení potřete kuřata vypečenou šťávou a jakmile budou propečená, nechte z nich vykapat šťávu, přesuňte je na prkýnko a nechte 15 minut odpočívat, pak odstraňte provázek.
  5. Z pekáče odlijte přebytečný tuk a zbylý svařte s vývarem, asi 5 minut, až šťáva zhoustne. Přeceďte ji a podávejte ke kuřeti spolu s knedlíčky.
  6. Knedlíky připravte během doby, kdy se kuřata pečou. Pečivo nakrájejte na kostičky, stejně jako slaninu a cibuli. Cibuli osmažte na rozehřátém másle ve velké pánvi nebo kastrolu, přidejte k ní petrželku a slaninu a nechte ji také dobře osmažit.
  7. Do pánve přidejte kostičky pečiva, osmažte je a vše přesuňte do mísy. Nechte trochu vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte papírem.
  8. Vejce promíchejte se smetanou, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, vlijte ke směsi s pečivem a dobře promíchejte. Těsto ale nehněťte. Pokud nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka. Ze směsi vytvarujte asi 8 knedlíků, rozložte je na plech a pečte asi 30 minut dozlatova.

Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky 2 Foto: Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky; foto: L.A. CREATIVE FOOD

reklama