Suroviny
- rýže (rýže na sushi nebo krátkozrnná rýže, důkladně propláchnutá) 120 g
- mirin (japonské rýžové víno) 3,5 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
- vývar (vývar daši nebo zeleninový vývar) 4 lžíce
- kuřecí stehenní řízek (nakrájené na kostky velikosti 2,5 cm) 230 g (asi 3 ks)
- cibule (malá, nakrájená na kolečka) 1 ks
- vejce (velmi mírně rozšlehané) 3 ks
Článek
14 receptů na japonský způsob
Máte rádi sushi nebo třeba rámen a rádi byste ochutnali jiná jídla s japonským šmrncem? Z našeho seznamu si rozhodně vyberete :)
Postup přípravy
- Rýži uvařte podle návodu na obalu. V rendlíku přiveďte na středně silném ohni k varu rýžové víno, sójovou omáčku a vývar daši nebo zeleninový vývar, přidejte kuřecí maso a cibuli, znovu přiveďte k varu a vařte za občasného zamíchání 5 minut.
- Na kuřecí maso a cibuli nalijte opatrně, pomalu a rovnoměrně většinu rozšlehaných vajec, rendlík přiklopte a směs duste 1½ minuty. Přelijte zbývajícími vejci, znovu přiklopte a duste ještě půl minuty. Rendlík odstavte a obsah nechte 1 minutu odpočívat.
- Rýži rozdělte do misek, navrch upravte kuřecí maso s vejci, pokapejte šťávou z rendlíku, ozdobte jarní cibulkou, koriandrem a řasou nori a podávejte.