Suroviny
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks
- mleté hovězí maso 500 g
- červené víno 100 ml
- rajčata (sekaná rajčata z plechovky) 250 g
- rajský protlak 1 lžíce
- koriandr (mletý)
- chilli (mleté )
- fazole (sterilované fazole, slité a propláchnuté) 200 g
- kukuřice (sterilovaná) 100 g
- koriandr (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer. Po chvíli přidejte najemno nakrájenou cibuli a drcený česnek a znovu krátce restujte. Poté přidejte mleté hovězí maso a restujte, dokud se neodvaří veškerá šťáva, kterou maso pustí. V průběhu restovaní osolte a opepřete.
- Přidejte lžíci rajčatového protlaku, špetku mletého chilli a znovu krátce zarestujte. Přilijte víno a nechte ho lehce provařit, až se odpaří alkohol. Potom můžete přidat drcená rajčata a dle potřeby zeleninový vývar. Nechte na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 2–2,5 hodiny.
- Nakonec přidejte slité a propláchnuté fazole a kukuřici, a dle potřeby ještě dochuťte solí, sušeným koriandrem a mletým chilli.
- Na talíři ozdobte listy čerstvého koriandru, limetkou a zakysanou smetanou. Podávejte například s basmati rýží.
PRIMA TIP: Tradičně se do chilli používají červené nebo černé fazole, ale v případě nouze klidně použijte bílé nebo borlotti, případně cizrnu.
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: