Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Jak to bylo, šéfe? Chilli con carne podle Jáchyma Paveleka
Ve čtvrtém díle Jak to bylo, šéfe? se Zdeněk Pohlreich potkal s kuchařem Jáchymem Pavelekem, který v Havířově provozuje Bistruck, zaměřený na street food jídla z celého světa. Společně uvařili oblíbené chilli s mletým masem a fazolemi.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks
- hovězí mleté maso 500 g
- červené víno 100 ml
- sekaná rajčata z plechovky 250 g
- rajčatový protlak 1 lžíce
- mletý koriandr
- mleté chilli
- sterilované fazole, slité a propláchnuté 200 g
- kukuřice sterilovaná 100 g
- čerstvý koriandr
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer. Po chvíli přidejte najemno nakrájenou cibuli a drcený česnek a znovu krátce restujte. Poté přidejte mleté hovězí maso a restujte, dokud se neodvaří veškerá šťáva, kterou maso pustí. V průběhu restovaní osolte a opepřete.
- Přidejte lžíci rajčatového protlaku, špetku mletého chilli a znovu krátce zarestujte. Přilijte víno a nechte ho lehce provařit, až se odpaří alkohol. Potom můžete přidat drcená rajčata a dle potřeby zeleninový vývar. Nechte na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 2–2,5 hodiny.
- Nakonec přidejte slité a propláchnuté fazole a kukuřici, a dle potřeby ještě dochuťte solí, sušeným koriandrem a mletým chilli.
- Na talíři ozdobte listy čerstvého koriandru, limetkou a zakysanou smetanou. Podávejte například s basmati rýží.
PRIMA TIP: Tradičně se do chilli používají červené nebo černé fazole, ale v případě nouze klidně použijte bílé nebo borlotti, případně cizrnu.