Suroviny
- těstoviny (farfalle nebo fusilli) 500 g
- cherry rajčata 30 ks
- ančovička 1 plechovka
- mozzarella 200 g
- kapary (naložené v nálevu nebo v soli) 2 lžíce
- bazalka (čerstvá) 15 lístků
- extra virgin olivový olej 6 lžic
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si uvařte těstoviny – vezměte si k ruce velký hrnec, naplňte jej dvěma litry vody a přiveďte k varu.
- Jakmile se voda dostane do náležitého varu, nasypte do ní hrst soli a hned poté přihoďte těstoviny. Promíchejte je a nechte je vařit bez pokličky dle návodu na obalu.
- Vyzkoušejte, zda jsou těstoviny uvařené. Je-li při ukousnutí měkká, avšak v samotném středu lehounce natvrdlá, pak je „al dente“, jak říkají zkušení Italové. Úspěšně uvařené těstoviny slijte přes cedník a nechte je chvilku okapat.
- Těstoviny přesuňte do velké mísy. Pokropte je 6 lžícemi extra panenského olivového oleje spolu se 2 lžícemi bílého vinného octa a všechno to spolu dobře promíchejte.
- Nyní se pusťte do přípravy ostatních surovin. Třešňová rajčátka opláchněte pod studenou vodou, osušte je nebo nechte okapat a překrájejte je na poloviny. Ančovičky taktéž překrájejte na poloviny. Mozzarellu rozkrájejte na přibližně centimetrové kostky. Kapary jen vylovte ze skleničky a bazalku nadrobno nasekejte ostrým nožem.
- Nyní vše smíchejte s těstovinami. Ještě přidejte něco málo soli a čerstvě mletého pepře. Salát promíchejte tak, aby se vše prolnulo se vším. Nebojte se použít ruce, jen tak si totiž budete jistí, že se všechny ingredience pořádně propojily.
- Italský těstovinový salát podávejte bez otálení, nebo ho uložte do lednice a servírujte vychlazený.