Markéta Lorenc Trpišovská

Italské křupavé tyčky nejen pro děti

Moje hodnocení
6x

Pečivo nemusí být jen okoukaný plátek chleba, nebo nudný rohlík. Upečte dětem hady, kteří se klikatí rovnou do pusy. Můžete je podávat s tvarohovým dipem nebo salsou z pečené zeleniny.

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj vlažnou vodu a rozdrobte droždí. V důlku umíchejte hustší kašičku a zakryjte mísu utěrkou. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  2. K vykynutému kvásku přilijte olej a stranou k mouce přisypte sůl. Promíchejte a uhněťte hladké nelepivé těsto – buď v robotu s nástavcem hnětací hák, nebo ho vyklopte na vál a vypracujte ručně, asi 5–10 minut. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Tři plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na 25 stejných kousků a vyválejte z nich stejně silné a dlouhé hady (zhruba 25 cm). Skládejte je na připravené plechy, alespoň 2 cm od sebe. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
  4. Vykynuté hady potřete olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Upečení hadi vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 1 měsíc. Před podáváním je můžete nazdobit - na jednom konci je propíchněte a vsuňte jim do dírky proužek kapie jako jazyk. Oči připravte z rozpuštěné čokolády. Nebo je před pečením posypte oblíbenými semínky – mákem, sezamem, nebo třeba oreganem. Množství a druh přizpůsobte věku dítěte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta Lorenc Trpišovská

Neplecha na plechu Markéta Lorenc Trpišovská

První tři roky života jsou pro vývoj dítěte nejdůležitější, z okolí nasává podněty jako houba. Ty dobré i ty špatné, učí se poznávat, co mu chutná i co se nejí. Proto je tak podstatné dbát na vyváženou výživu, tak aby dítě dobře prospívalo a zároveň si rozšiřovalo chuťové obzory. Markéta z blogu Neplecha na plechu si to začala uvědomovat při přechodu svého syna Štěpána z kojení na pevnou stravu a naplno se ponořila do sestavování dětského jídelníčku. V nové knize nabízí 57 receptů na snídaně pro děti všech věkových kategorií a přes 100 dalších nápadů, jak jídlo zábavně servírovat a nazdobit, aby chutnalo i zarputilým odpůrcům jídla. Součástí je i text nutriční terapeutky, jak by se mělo dítě ideálně stravovat a jak jídlo působí na naše tělo. Všechny recepty zároveň zkontrolovala, takže se na ně můžete naprosto spolehnout. Vodítko, kdy je vašemu mrňousovi nabídnout, poskytuje věkové doporučení.

www.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty