zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Italské křupavé tyčky nejen pro děti
Autor: Neplecha na plechu Italské křupavé tyčky nejen pro děti

Italské křupavé tyčky nejen pro děti

Hodnoceno: 2x
Pečivo nemusí být jen okoukaný plátek chleba, nebo nudný rohlík. Upečte dětem hady, kteří se klikatí rovnou do pusy. Můžete je podávat s tvarohovým dipem nebo salsou z pečené zeleniny.
do 2 hodin
25 ks porcí

reklama

Suroviny (25 ks porcí)

Postup

  1. Mouku prosejte do mísy. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj vlažnou vodu a rozdrobte droždí. V důlku umíchejte hustší kašičku a zakryjte mísu utěrkou. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut. 
  2. K vykynutému kvásku přilijte olej a stranou k mouce přisypte sůl. Promíchejte a uhněťte hladké nelepivé těsto – buď v robotu s nástavcem hnětací hák, nebo ho vyklopte na vál a vypracujte ručně, asi 5–10 minut. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. 
  3. Tři plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na 25 stejných kousků a vyválejte z nich stejně silné a dlouhé hady (zhruba 25 cm). Skládejte je na připravené plechy, alespoň 2 cm od sebe. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. 
  4. Vykynuté hady potřete olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova. 

PRIMA TIP: Upečení hadi vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 1 měsíc. Před podáváním je můžete nazdobit - na jednom konci je propíchněte a vsuňte jim do dírky proužek kapie jako jazyk. Oči připravte z rozpuštěné čokolády. Nebo je před pečením posypte oblíbenými semínky – mákem, sezamem, nebo třeba oreganem. Množství a druh přizpůsobte věku dítěte. 

Italské křupavé tyčky nejen pro děti
Autor: Neplecha na plechu Italské křupavé tyčky nejen pro děti

reklama

Neplecha na plechu – Snídaně a svačinky pro děti
Markéta Lorenc Trpišovská

První tři roky života jsou pro vývoj dítěte nejdůležitější, z okolí nasává podněty jako houba. Ty dobré i ty špatné, učí se poznávat, co mu chutná i co se nejí. Proto je tak podstatné dbát na vyváženou výživu, tak aby dítě dobře prospívalo a zároveň si rozšiřovalo chuťové obzory. Markéta z blogu Neplecha na plechu si to začala uvědomovat při přechodu svého syna Štěpána z kojení na pevnou stravu a naplno se ponořila do sestavování dětského jídelníčku. V nové knize nabízí 57 receptů na snídaně pro děti všech věkových kategorií a přes 100 dalších nápadů, jak jídlo zábavně servírovat a nazdobit, aby chutnalo i zarputilým odpůrcům jídla. Součástí je i text nutriční terapeutky, jak by se mělo dítě ideálně stravovat a jak jídlo působí na naše tělo. Všechny recepty zároveň zkontrolovala, takže se na ně můžete naprosto spolehnout. Vodítko, kdy je vašemu mrňousovi nabídnout, poskytuje věkové doporučení. 

www.neplechanaplechu.cz

Související témata: tyčinky , pro děti , Malá jídla