Bibimbap
- vepřový bůček 400 g
- rýže (krátkozrnná hnědá nebo hnědá sushi) 400 g
- mrkev 2 ks
- cibule 3 ks
- olej (slunečnicový nebo řepkový) 6 lžic
- sezamový olej 1/2 lžičky
- sójová omáčka (tmavá ) 1/2 lžičky
- sirup z agáve 1/2 lžičky
- hlíva ústřičná (nebo houby šitaké) 150 g
- naklíčené mungo 150 g
- špenát 200 g
- vejce 4 ks
- černá sezamová semínka (k podávání)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Omáčka
- pasta (kočchudžang) 4 lžíce
- sezamový olej 4 lžíce
- sójová omáčka (tmavá ) 4 lžíce
- sirup z agáve 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
Postup přípravy
- Kočchudžang pastu smíchejte se sezamovým olejem, sójovou omáčkou a agávovým sirupem dohladka. Česnek utřete nebo prolisujte najemno a vmíchejte do omáčky. Bůček nakrájejte na 2,5cm kousky a přelijte přes něj polovinu omáčky. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 1 hodinu do lednice.
- Rýži propláchněte vodou a uvařte ji podle návodu na obalu doměkka. Udržujte ji teplou (po uvaření ji schovejte například do peřin nebo do trouby předehřáté na 50 °C).
- Mrkev oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jarní cibulku nasekejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm na střední vyšší stupeň mrkev doměkka. Přilijte sezamový olej, sójovou omáčku a agávový sirup a vařte zhruba 1 minutu. Přesuňte na talíř a ve volné pánvi opečte houby, mungo klíčky, cibuli a špenát. Zhruba za 2 minuty zavadne, zeleninu osolte, opepřete a odstavte.
- V jiné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm marinované maso i s marinádou, až je zcela propečené. Trvá to zhruba 5–8 minut a marináda se během této chvíle zredukuje a zhoustne. V další pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte vejce tak, aby byl žloutek ještě lehce tekutý.
- Do misek rozdělte horkou rýži, zeleninu a bůček. Doprostřed dejte smažené vejce a posypte jídlo nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Podávejte se zbylou kočchudžangovou omáčkou.