návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap

Hodnoceno: 1x
4 porce
do 1 hodiny
Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap
Autor: Vejce na 100 způsobů Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap
Seznamte se s korejskou kuchyní v jedné misce. Na rýži, barevné zelenině a smaženém mase nebo tofu trůní vejce, smažené či syrové, podle libosti. Autentické chuti dosáhnete především díky kočchudžangu, speciální fermentované chilli pastě.

Postup

  1. Kočchudžang pastu smíchejte se sezamovým olejem, sójovou omáčkou a agávovým sirupem dohladka. Česnek utřete nebo prolisujte najemno a vmíchejte do omáčky. Bůček nakrájejte na 2,5cm kousky a přelijte přes něj polovinu omáčky. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 1 hodinu do lednice.
  2. Rýži propláchněte vodou a uvařte ji podle návodu na obalu doměkka. Udržujte ji teplou (po uvaření ji schovejte například do peřin nebo do trouby předehřáté na 50 °C).
  3. Mrkev oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jarní cibulku nasekejte nadrobno.
  4. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm na střední vyšší stupeň mrkev doměkka. Přilijte sezamový olej, sójovou omáčku a agávový sirup a vařte zhruba 1 minutu. Přesuňte na talíř a ve volné pánvi opečte houby, mungo klíčky, cibuli a špenát. Zhruba za 2 minuty zavadne, zeleninu osolte, opepřete a odstavte.
  5. V jiné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm marinované maso i s marinádou, až je zcela propečené. Trvá to zhruba 5–8 minut a marináda se během této chvíle zredukuje a zhoustne. V další pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte vejce tak, aby byl žloutek ještě lehce tekutý.
  6. Do misek rozdělte horkou rýži, zeleninu a bůček. Doprostřed dejte smažené vejce a posypte jídlo nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Podávejte se zbylou kočchudžangovou omáčkou.

PRIMA TIP: Korejci jedí bibimbap promíchaný dohromady. Podle chuti přidejte kočchudžangovou omáčku. Tu seženete ve specializovaných asijských obchodech, např. Shin Food. Můžete ji najít i pod názvem gochujang.

Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap  Foto: Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

 

Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

Přejedli jste se sushi? Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

4 podniky, kde můžete objevovat korejské speciality

4 podniky, kde můžete objevovat korejské speciality