Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hovězí steak s orestovanými houbami
Začínají růst houby! Až se nabažíte oblíbené smaženice, bramboračky a houbového guláše, vyzkoušejte i něco nového. Třeba orestované houby s majoránkou jsou skvělá příloha k minutkám...
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- hovězí roštěnec z mladého býka 600–800 g
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- Olej 2 lžíce
- směs čerstvých hub (hřiby, lišky) 400 g
- Máslo 2 plátky
- čerstvá majoránka 4 snítky
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso naporcujte na čtyři steaky. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Zastříkněte velmi jemně octem a nechte asi 15 minut odležet. Houby očistěte. Velké překrájejte na menší kousky, malé nechte vcelku.
- V pánvi rozpalte olej. Dejte na něj steaky a opékejte je 3 minuty z jedné strany. Obraťte je a pečte ještě 3–6 minut, podle toho, jak je chcete mít propečené. Poté je zabalte do alobalu a nechte odpočívat v teple.
- V kastrolu rozehřejte máslo. Vsypte na něj houby a duste je asi 5 minut. Osolte a mírně opepřete. Horké houby dochuťte kapkou zbylého octa a ihned podávejte se steakem a majoránkou.
JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni
Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Vydalo nakladatelství Smart Press