Ryba
- losos (s kůží, bez šupin) 4 porce po 180 g
- olej (Olej) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- pažitka (nasekaná čerstvá)
Zelenina
- bílý chřest 1 svazek (500 g)
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
- cherry rajčata 4 trsy po cca 3–4 kuličkách
- tatarská omáčka (např. Hellmann´s Delikátní)
- citron (k podávání)
Postup přípravy
- Lososa osolte, opepřete a opečte na pánvi s rozehřátým olejem. Nejprve jej položte kůží dolů, a čekejte, až bude dozlatova a dokřupava. Poté otočte a nechte lehce dopéct. Uvnitř musí losos zůstat růžový, nepropečený. Vyjměte a nechte 3 minuty odpočinout. Posypejte pažitkou.
- Bílý chřest oloupejte celý, zelený oloupejte ze spodní třetiny a oběma odřízněte dřevnaté konce. Poté chřest uvařte pouze do poloměkka ve vroucí osolené, lehce oslazené vodě s citronovou šťávou (zelenému stačí 2 minuty, bílý vařte asi 5 minut).
- Vyjměte a na krátkou chvilku vložte do pánve, kde se griloval losos, a opečte. Spolu s chřestem vložte do pánve trsy cherry rajčátek a také opečte. Podávejte s tatarskou omáčkou.