Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta
Zdroj: Kuchařinka.cz
Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta
Zdroj:
Kuchařinka.cz
Moje hodnocení
24x
Tato francouzská specialita jsou vlastně bochánky z odpalovaného těsta, obohacené o sýr dle libosti a o tymián. V naší verzi je použitá mozzarella, ale zvolit můžete jakýkoli váš oblíbený sýr, např. parmezán, ementál, čedar...
Rozpalte troubu na 190 stupňů. Nalijte mléko do středního hrnce a zahřejte ho společně s máslem. Ve chvíli, kdy se máslo zcela rozpustí a směs začne probublávat, odstraňte ji z ohně a nasypte do ní všechnu mouku a pečlivě zamíchejte. Vraťte na plotnu a na mírném plameni míchejte, dokud není těsto zcela kompaktní a neodlepuje se od stěn. Ty musí zůstat úplně čisté. Kouli těsta přendejte do misky (nebo do robota) a promíchejte asi minutu (robot K – hák) dokud směs trošku nezchladne. Pak postupně přimíchejte všechna vejce, pepř, sůl a nakonec sýr.
Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem udělejte bochánky. Nechte mezi nimi prostor, protože ještě zvětší svůj objem. Strčte do trouby – pečte asi 5 minut, dokud se bochánky nenafouknou. V tuhle chvíli otevřete dvířka trouby a zase je zavřete, aby odešla pára. Pečte dalších asi 10 minut, dokud nebudou bochánky krásně zlaté.
Vyndejte z trouby a nechte ideálně na mřížce vychladnout.
Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr smíchejte s rozetřeným stroužkem česneku, solí a pepřem. Plňte těsně před podáváním cukrářským sáčkem tak, že si do každého bochánku uděláte dírku silnější špejlí, do té potom strčíte špičku sáčku a bochánek naplníte. Nepřežeňte to, ať vám náplň nevytéká ven. Stačí troška.