Suroviny
- vejce 3 ks
- cukr krystal 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- polohrubá mouka 500 g
- vanilkový cukr 1 ks
- čerstvé švestky 20 ks
Postup přípravy
- Vejce vyšlehejte s krystalovým a vanilkovým cukrem, postupně přilévejte šlehačku a zašlehejte mouku s kypřicím práškem.
- Hladké těsto vlijte do pekáče vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného moukou.
- Švestky vypeckujte a rozkrájejte na čtvrtiny, klaďte je přes celý povrch těsta. V předehřáté troubě pečte na 180 °C. Zda je koláč hotový, poznáte tak, že zapíchnete párátko nebo špejli do těsta, a pokud vyjde ven suché, máte hotovo.
- V mezičase si připravte glazuru. V kastrůlku rozehřejte džem s rumem a prohřívejte tak dlouho, až je glazura úplně lepkavá.
- Glazuru propasírujte a ještě teplou nanášejte na hotový švestkový koláč.
TIP od Dortisima: Rádi byste zužitkovali švestky a nechce se vám připravovat domácí glazura? Použijte želatinu ve spreji. Práce s ní je rychlá, stačí jen nastříkat. Výsledkem bude perfektně lesklý, stejnoměrně pokrytý a hlavně chutný koláč.