Suroviny
- drůbeží vývar asi 300 ml
- kukuřičný škrob (maizena) 7 lžic
- rýžový ocet 6 lžic
- rajčatové pyré 6 lžic
- svetlá sójová omáčka 5 lžic
- tmavá sójová omáčka 4 lžíce
- kuřecí stehenní řízky, nakrájené na kostky 1 kg
- arašídový olej na smažení
- žloutky 3 ks
- najemno nasekaný zázvor 2 lžíce
- rozdrcený česnek 2 lžíce
- čerstvé chilli papričky 4-16 ks podle chuti a odvahy
- olej z praženého sezamu 2 lžičky
- najemno nakrájená jarní cibulka k podávání
Tento recept, pojmenovaný po čínském generálovi z 19. století na jeho počest, je příjemně drsný a autentický do té míry, do jaké je autentická čínsko-americká kuchyně, odkud pochází. V každém případě je to ale chuťová bomba.
Postup přípravy
- Promíchejte vývar 1 lžíci škrobu, ocet, rajčatovou pastu, 3 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíci tmavé sójové omáčky a 3 lžíce vody v míse a vzniklou omáčku dejte stranou.
- Zbylý škrob, sójovou omáčku, kousky kuřete, 3 lžíce oleje a žloutek promíchejte v jiné míse.
- Do woku nebo pánve s vyššími okraji vlijte větší množství oleje a rozpalte ho. Po částech v něm osmažte kuře ze všech stran, asi 4 minuty. Kuře se musí smažit v tukové lázni, nikoliv restovat. Vyndávejte ho děrovanou naběračkou a nechte stranou na kuchyňském papíru okapat. Zbylý olej z pánve nebo woku odstraňte a pánev vytřete kuchyňským papírem.
- Pánev vraťte na oheň a vlijte do ní trochu čerstvého oleje. Až bude horký, osmažte na něm zázvor, česnek a chilli papričky za stálého promíchávání, asi 30 vteřin. Vlijte omáčku a povařte, až trochu zhoustne, asi 5 minut. Vsypte kousky kuřete a ještě je za promíchávání smažte asi 2 minuty, aby se obalily omáčkou. Mimo oheň dochuťte sezamovým olejem, přesuňte na talíře a podávejte posypané nitkami jarní cibulky.