návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Generálovo kuře

Hodnoceno: 0x
4-6 porce
do 30 minut
Generálovo kuře
Autor: Marek Kučera Generálovo kuře
Čínská kuchyně zná snad stovky způsobů na přípravu kuřecího masa. Mnoho převzatých receptů na „čínu“ ale zásady tamní přípravy příliš nerespektuje.

Tento recept, pojmenovaný po čínském generálovi z 19. století na jeho počest, je příjemně drsný a autentický do té míry, do jaké je autentická čínsko-americká kuchyně, odkud pochází. V každém případě je to ale chuťová bomba.

Postup

  1. Promíchejte vývar 1 lžíci škrobu, ocet, rajčatovou pastu, 3 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíci tmavé sójové omáčky a 3 lžíce vody v míse a vzniklou omáčku dejte stranou.
  2. Zbylý škrob, sójovou omáčku, kousky kuřete, 3 lžíce oleje a žloutek promíchejte v jiné míse.
  3. Do woku nebo pánve s vyššími okraji vlijte větší množství oleje a rozpalte ho. Po částech v něm osmažte kuře ze všech stran, asi 4 minuty. Kuře se musí smažit v tukové lázni, nikoliv restovat. Vyndávejte ho děrovanou naběračkou a nechte stranou na kuchyňském papíru okapat. Zbylý olej z pánve nebo woku odstraňte a pánev vytřete kuchyňským papírem.
  4. Pánev vraťte na oheň a vlijte do ní trochu čerstvého oleje. Až bude horký, osmažte na něm zázvor, česnek a chilli papričky za stálého promíchávání, asi 30 vteřin. Vlijte omáčku a povařte, až trochu zhoustne, asi 5 minut. Vsypte kousky kuřete a ještě je za promíchávání smažte asi 2 minuty, aby se obalily omáčkou. Mimo oheň dochuťte sezamovým olejem, přesuňte na talíře a podávejte posypané nitkami jarní cibulky.

Generálovo kuře  Foto: Generálovo kuře , Foto: Marek Kučera