Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Kublanka.cz
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Francouzská bageta

Francouzská bageta

Francouzská bageta Zdroj: Kublanka.cz

  • Zavřít
Francouzská bageta

Francouzská bageta Zdroj: Kublanka.cz

Moje hodnocení
68x

Chtěli jste si doma vyzkoušet přípravu francouzských baget, ale chyběla vám odvaha? Teď už se bát nemusíte: máme pro vás podrobný recept, díky kterému provoníte vaši kuchyň čerstvým pečivem!

3 porce
120 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • hladká mouka 315 g + na pomoučení
  • droždí 1 lžička
  • sůl 2 lžičky
  • voda (vlažná ) 180 ml
  • slunečnicový olej

Poliš (kvásek)

  • hladká mouka 180 g
  • voda (vlažná ) 180 ml
  • droždí špetka

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme starter neboli poliš (kvásek). V míse smícháme špetku instantního droždí s vlažnou vodou, moukou a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 12–16 hodin odpočívat při pokojové teplotě. Poliš za tuto dobu znásobí svůj objem, na hladině vytvoří velké množství bublinek, bude tekutý a lepkavý.
  2. Po uplynutí 12–16 hodin ve větší míse smícháme instantní droždí, mouku, sůl, vlažnou vodu a připravený poliš. Hnětačem vypracujeme hladké těsto (cca 5–10 minut), které ale může působit mírně lepivým dojmem. Těsto přendáme do olejem vymazané plastové nádoby, přiklopíme víkem nebo zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 45 minut odpočinout při pokojové teplotě. Po uplynutí 45 minut uchopíme nakynuté těsto navlhčenýma rukama, natáhneme ho a přeložíme doleva, poté doprava, dolů a nahoru (viz foto níže).
  3. Přeložené těsto přiklopíme víkem, necháme ho dalších 45 minut odpočinout a ještě jednou zopakujeme překládání. Znovu zakryjeme víkem a necháme ho kynout posledních 30 minut. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 3 stejné části, ze kterých vytvarujeme bochánky. Zakryjeme je utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.
  4. Poté každý bochánek vytvarujeme do obdélníku, ze kterého vytvarujeme bagetu (viz foto níže). V poslední fázi s pomocí prstů vyválíme konečný tvar bagety válením od středu směrem ven.
  5. Bagety skládáme švem nahoru na pomoučenou lněnou utěrku. Mezi bagetami vytvoříme sklad. Bagety zakryjeme utěrkou a necháme je 1½ –2 hodiny kynout.
  6. Troubu spolu s pečicím kamenem předehřejeme minimálně 45–60 minut před pečením na 250 °C. Na dno trouby připravíme vyšší plech, do kterého budeme lít vodu. Jakmile je trouba dostatečně rozpálená, překlopíme jednotlivé bagety na pomoučenou sázecí lopatku nebo tenký karton tak, aby šev byl dole. Bagetu na několika místech nařízneme žiletkou do zhruba 5 mm hloubky. Žiletku mírně nakloníme.
  7. Poté bagety přešoupneme na rozpálený pečicí kámen. Ve stejném okamžiku, kdy dáváme bagety do trouby, vlijeme do plechu na dně trouby 100–150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Po 10 minutách otevřeme troubu, odvětráme přebytečnou páru a necháme bagety dopéct dozlatova (cca 15 minut). Po upečení necháme bagety vychladnout na mřížce.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Kublanka.cz

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity Polévky

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli


Přečtěte si také

Novinky
Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Sladké
Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Maso
Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Novinky
Šťavnaté ovoce z ohně: Připravte si na grilovačce sladkou pochoutku plnou letní chuti

Šťavnaté ovoce z ohně: Připravte si na grilovačce sladkou pochoutku plnou letní chuti

Sladké
Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Maso
Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Maso
Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami Maso

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Exkluzivní výzkum: Velké změny v preferencích. Starostové posílili, Stačilo! vysává SPD VÝSTRAHA: Ženou se rychlé bouřky s krupobitím. Mapa ukazuje, kde brzy udeří blesky Auto bez řidiče vjelo v Aténách do lidí před restauracemi. Na místě 12 zraněných

prima-zeny

Veličenstva na festivalu: Slavní prozradili, kdy se cítili jako opravdoví králové a královny Bernášková o vztahu s dcerou: Držím si hranici rodiče, nechci, ať je po mně přecitlivělá Dojemné gesto Jitky Čvančarové ve Varech. Tetováním vzdala hold zesnulé Kolouchové

prima-zoom

Jak krajty tráví celou svou kořist? Video zachytilo poslední okamžiky muže, který se na letišti vrhnul do motoru letadla Letadlo Air India spadlo 40 sekund po startu, hlasový záznam naznačuje bizarní příčinu

prima-fresh

Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

prima-cool

Jak se povedlo filmové Kingdom Come? Stellan Skarsgård převzal Křišťálový glóbus, karlovarský festival má nečekaného vítěze 20 nejprodávanějších her roku 2025: Assassin's Creed má v zádech i Kingdom Come 2

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

František Ringo Čech žije ve finském srubu. Byl mezi prvními, kdo si takové bydlení pořídil 5 jedovatých hub, které se pletou s jedlými. Prozradíme triky, jak je rozlišit Vodnice: Pěstujte zapomenutou staročeskou zeleninu! Jak na to?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.