Suroviny
- vejce (na potření) 1 ks
- mleté maso (směs) 500 g
- sůl
- vejce (středně velká uvařená naměkko) 3 ks
- pepř
- petrželka 1 svazek
- jablka (velké, oloupané a nastrouhané) 1 ks
- zakysaná smetana 2 lžíce
- kremžská hořčice 1 lžíce
- strouhanka několik lžic
- tvrdý sýr (čedar/ementál) 50 g
- listové těsto 300 g
- kmín
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dejte do mísy a promíchejte s jablkem, hořčicí, nastrouhaným sýrem, okořeňte a zahustěte strouhankou tak, abyste získali vláčnou a tvárnou hmotu.
- Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na plát velikosti asi 30 x 45 cm a výšce ½ cm. Doprostřed těsta rozložte polovinu masa a okraje potřete rozšlehaným syrovým vejcem. Na maso naskládejte podélně za sebou uvařená vejce, zakryjte zbylým mletým masem a rukama vytvarujte do podlouhlého válečku. Sekanou pak zabalte do těsta a spoj asi centimetr přeložte přes sebe. 3. Kratší konce těsta zahrňte pod sekanou, aby vznikl úhledný balíček. Potřete ho vajíčkem, těsto několikrát propíchněte a posypte hrubou solí a kmínem.
- Sekanou pečte asi 50 minut až 1 hodinu, před podáváním ji nechte nejméně 15 minut chladnout. Podávejte krájenou na plátky.