Suroviny
- instantní káva 1 lžíce
- konzervovaná cizrna 400 g
- velká vejce 2 ks
- řepkový nebo slunečnicový olej 2 lžíce
- přírodní krupicový cukr 125 g
- bílý jogurt 100 g
- kakao 40 g
- bezfosfátový prášek na pečení (vinný kámen) 2 lžičky
- případně úlomky bílé čokolády, nalámané ořechy apod.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Čtverhrannou formu 20 x 20 cm vyložte papírem na pečení.
- Kávu rozpusťte v 1 lžíci vroucí vody a dejte do nádoby robotu. Cizrnu sceďte, nálev uchovejte. Cizrnu dejte do robotu spolu s vejci, olejem, cukrem a jogurtem. Dobře rozšlehejte na hladkou kaši.
- Přidejte kakao a prášek do pečiva a 75 ml nálevu z cizrny a opět prošlehejte. Dost tekuté těsto pak vlijte do připravené formy. Chcete-li, posypte ho úlomky čokolády, ořechy apod. a pak pečte 20 až 25 minut, až se těsto usadí, na povrchu vznikne lesklá vrstvička, ale těsto uvnitř zůstane ještě vláčné.
- Brownies nechte vychladnout ve formě a pak je nakrájejte na kostičky. Uchovávejte je v ledničce, jsou o trochu vláčnější a křehčí než máslové brownies.
Falešné brownies Zdroj: Marek Kučera