Martin Polačko

Domácí paštika se šalvějí

Moje hodnocení
3x

Výhoda domácí paštiky spočívá hlavně v tom, že přesně víte, co obsahuje :) A nesporným kladem je i to, že si ji můžete připravit přesně podle své chuti. Příprava není vůbec náročná a výsledek je velmi efektní. Pokud ji přinesete někomu jako dárek, můžete čekat ovace!

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Jatýrka očistěte, odstraňte veškeré blanky a nakrájejte je na malé kousky.
  2. V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte nakrájenou šalotku a nadrobno nasekaný česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte do pánve nakrájená jatýrka a pokračujte v restování asi 8 minut, než budou játra měkká.
  3. Směs nechte vychladnout a poté ji spolu s máslem a smetanou rozmixujte s pomocí kuchyňského robotu dohladka. Máslo nedávejte do směsi všechno, asi 60 g si ponechte stranou na závěrečné polití paštiky. Přidejte nasekané lístky šalvěje, tymiánu a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
  4. Nyní můžete paštiku protřít sítem – získáte tak naprosto hladkou směs, ale není to nutné. Pokud máte rádi sušené brusinky či ořechy, neváhejte je do paštiky přidat.
  5. V malém kastrůlku rozpusťte zbylé máslo a nechte ho vychladnout.
  6. Paštiku rozdělte do malých mističek nebo ji dejte do jedné větší, povrch přelejte rozpuštěným máslem a finálně ozdobte kuličkami nakládaného zeleného pepře. Uložte do chladu, aby máslo na povrchu kompletně ztuhlo.
  7. Hotovou paštiku podávejte třeba s čerstvou bagetkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martin Polačko

Martin Polačko

Přečtěte si také

Recepty