Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí paštika se šalvějí
Výhoda domácí paštiky spočívá hlavně v tom, že přesně víte, co obsahuje :) A nesporným kladem je i to, že si ji můžete připravit přesně podle své chuti. Příprava není vůbec náročná a výsledek je velmi efektní. Pokud ji přinesete někomu jako dárek, můžete čekat ovace!
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- kuřecí játra 500 g
- Máslo 230 g
- Česnek 2 stroužky
- Cibule šalotka 2 ks
- Smetana 80 ml
- čerstvý tymián 1 snítka
- několik lístků čerstvé šalvěje
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- naložený zelený pepř na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jatýrka očistěte, odstraňte veškeré blanky a nakrájejte je na malé kousky.
- V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte nakrájenou šalotku a nadrobno nasekaný česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte do pánve nakrájená jatýrka a pokračujte v restování asi 8 minut, než budou játra měkká.
- Směs nechte vychladnout a poté ji spolu s máslem a smetanou rozmixujte s pomocí kuchyňského robotu dohladka. Máslo nedávejte do směsi všechno, asi 60 g si ponechte stranou na závěrečné polití paštiky. Přidejte nasekané lístky šalvěje, tymiánu a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
- Nyní můžete paštiku protřít sítem – získáte tak naprosto hladkou směs, ale není to nutné. Pokud máte rádi sušené brusinky či ořechy, neváhejte je do paštiky přidat.
- V malém kastrůlku rozpusťte zbylé máslo a nechte ho vychladnout.
- Paštiku rozdělte do malých mističek nebo ji dejte do jedné větší, povrch přelejte rozpuštěným máslem a finálně ozdobte kuličkami nakládaného zeleného pepře. Uložte do chladu, aby máslo na povrchu kompletně ztuhlo.
- Hotovou paštiku podávejte třeba s čerstvou bagetkou.