Suroviny
- špaldová hladká mouka 240 g
- celozrnná špaldová mouka (jemně mletá ) 60 g
- mletá skořice 1 lžička
- vanilka 1 lžička
- máslo (pokojové teploty) 180 g
- datlový sirup (nebo rýžový sirup) 100 g
- lískové ořechy 100 g
- sušené datle 150 g
- citronová šťáva 1 lžíce
Čokoládová poleva
- čokoládové čočky 200 g
- hořká čokoláda (nebo 200 g hořké čokolády + 30 g palmového nebo kokosového tuku)
- lískové ořechy (na ozdobu) 1 hrst
Článek
12 nejlepších receptů na tradiční české vánoční cukroví
Pečení cukroví je přímo celonárodní sport. Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně, některé domácí cukrářky jich zvládnou až 20 různých. A i když je výběr receptů široký,...
Postup přípravy
- Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky pražte v troubě rozehřáté na 120 stupňů cca 10–15 minut – začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tedy spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičky a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku.
- Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočívat v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. (Můžete ho tam nechat klidně i týden.)
- Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli „ohřát“ v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát síly tak 4–5 mm. Jde to dobře přes velký mikrotenový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.
- Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180 stupňů. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.
- Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě. Jinak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.
- Vychladlé hvězdičky obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky, nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného).