reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Datlové hvězdičky v čokoládové polevě
Autor: BioAbecedář Hanky Zemanové Datlové hvězdičky v čokoládové polevě

Datlové hvězdičky v čokoládové polevě

Hodnoceno: 0x
Vánoce jsou svátky, kdy jde většina předsevzetí o zdravé stravě stranou. Ale nemusí to tak být! Pokud si chcete dopřát sladké cukroví, zkuste ho připravit z kvalitních surovin. Třeba tyto hvězdičky můžete mlsat bez výčitek :)
do 1 hodiny
3 plechy porce

Článek

Vánoční perníčky Foto:

12 nejlepších receptů na tradiční české vánoční cukroví

Pečení cukroví je přímo celonárodní sport. Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně, některé domácí cukrářky jich zvládnou až 20 různých. A i když je výběr receptů široký,...

reklama

Postup

  1. Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky pražte v troubě rozehřáté na 120 stupňů cca 10–15 minut – začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tedy spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičky a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku.
  2. Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky.
  3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočívat v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. (Můžete ho tam nechat klidně i týden.)
  4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli „ohřát“ v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát síly tak 4–5 mm. Jde to dobře přes velký mikrotenový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.
  5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180 stupňů. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.
  6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě. Jinak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.
  7. Vychladlé hvězdičky obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky, nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného).

Datlové hvězdičky v čokoládové polevě  Foto: Datlové hvězdičky v čokoládové polevě; foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

reklama