Suroviny
- kokosový olej 1 vrchovatá lžíce
- středně velká cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- mrkev (velká mrkev) 1 ks
- menší petržel 1 ks
- nastrouhaný zázvor 1 lžička
- kurkuma 1 lžíce
- římský kmín (mletý římský kmín) 1 lžíce
- mletá lahůdková paprika 1 lžíce
- curry 1 lžička
- kuřecí nebo zeleninový vývar 1 l
- 1 konzerva loupaných rajčat ve vlastní šťávě 1 ks (400 g)
- konzerva cizrna 1 ks (250 g)
- šťáva z citrónu 2 lžíce
- petržel 2 lžíce
Postup přípravy
- Na 1 lžíci kokosového oleje si lehce orestujte na malé kostičky pokrájenou cibuli a 4 stroužky, na plátky nakrájeného česneku.
- Zatímco se cibule a česnek restují, nakrájejte na malé kostičky 1 mrkev a 1 petržel. Přidejte do hrnce k zelenině a restujte ještě 2 minutky.
- Do hrnce dejte 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a koření – 1 lžíci kurkumy, mleté lahůdkové papriky, římského mletého kmínu a 1 lžičku curry.
- Pokud nemáte rádi, když je polévka lehce pikantní, doporučujeme curry nepřidávat. Koření promíchejte se zeleninou a restujte přibližně po dobu jedné minuty.
- Nyní kořením voní celá kuchyně, což je znamení, že jste připraveni na další krok.
- Orestovanou zeleninu přesypejte do středně velkého hrnce a zalijte 1 litrem vývaru, přidejte lehce pokrájená rajčata se šťávou z konzervy a vařte pod pokličkou přibližně 20 minut, dokud zelenina není dostatečně měkká.
- Na polévku použijte 400 g konzervu oloupaných rajčat, kde je jich přibližně 6–8. Vždy čtěte složení a kontrolujte, zda tam není přidaný cukr.
- Na závěr přidejte 2 lžíce šťávy z citrónu, konzervu cizrny a 2 lžíce petržele. Vařte ještě cca 3 minuty.
- Polévka je téměř hotova. Přibližně ¾ polévky rozmixujte v mixéru dohladka a vraťte zpět do hrnce.