Suroviny
- kuřecí stehno 4 ks
- kuřecí prsní řízek 2 ks
- citronová šťáva 125 ml (asi ze 4 citronů)
- extra virgin olivový olej 125 ml
- česnek 1–4 stroužky (podle chuti)
- brambory 1 kg
- cibule 500 g
- sušený tymián 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- bazalka 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Kuřecí stehna a prsíčka omyjte pod studenou vodou, osušte papírovou kuchyňskou utěrkou, osolte a opepřete a vložte do zapékací mísy.
- Smíchejte citronovou šťávu se solí, pepřem a prolisovaným česnekem, a to vše ještě s olivovým olejem. Brambory a cibulky oloupejte, větší kusy případně rozpulte a naložte na 5 minut do připravené citronovo-olivové marinády.
- Brambory a cibule rozdělte mezi porce kuřete. Vše potřete marinádou, posypte tymiánem a pečte asi 90 minut v předehřáté troubě při 180 °C až 200 °C, případně v horkovzdušné troubě při 160 °C až 180 °C. Před podáváním ozdobte sekanou bazalkou a petrželkou.
- Prima tip: Tento pokrm je vynikající s ovčím sýrem, řeckým vínem a bílým chlebem.