Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Chleba s pečeným vepřovým a křenovým zelím
Chleba s pečeným vepřovým a křenovým zelím
Pořádný sendvič je skvělé jídlo. Můžete si ho dát k večeři, v létě ho zabalte sebou na piknik nebo v zimě jako svačinu na lyžovačku. Kombinace marinovaného masa a křehkého křenového zelí je neodolatelná.
do 1 hodiny
5 porcí
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Suroviny (5 porcí)
Maso:
- vepřová krkovice 1 kg
- mleté hořčičné semínko 2 lžičky
- mletý bobkový list 1 malá lžička
- mletý sušený česnek 2 lžičky
- mleté nové koření 1 malá lžička
- mletý koriandr 1 malá lžička
- Sůl 18 g
- mletý černý pepř 1 lžička
- špetka krupicového cukru
- rostlinný olej 2 lžíce
Křenové zelí:
- bílé zelí 1/2 hlávky
- Cukr 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Slunečnicový olej 4–5 lžic
- kvasný ocet 2–3 lžíce
- čerstvý strouhaný křen 2 lžíce
- mrkev 1 ks
Servírování:
- plnotučná hořčice 4 lžíce
- pikantní dijonská hořčice 2 lžíce
- Med 1 lžička
- velké krajíce kváskového chleba 10 ks
- kyselé okurky 5 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso nakrájejte na 5 stejných plátků. Veškeré přísady (kromě oleje a masa) dejte do misky a smíchejte. Do krkovice ideálně z obou stran několikrát pořádně bouchněte tenderizérem – hezky křehne. Maso ze všech stran pečlivě posypte připravenou kořenicí směsí. Poté maso vložte do mísy a marinujte 1 až 5 dní v lednici (pokud není čas, alespoň chvíli při pokojové teplotě). Maso potřete olejem a opečte z obou stran na grilu nebo na pávni. Uvnitř by mělo zůstat mírně růžové.
- Zelí nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukou. Hezky zkřehne. Poté k zelí přidejte křen, nastrouhanou mrkev, olej a ocet. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte oba druhy hořčice s medem. Okurky nakrájejte na tenké plátky. Polovinu krajíců potřete hořčicí, rozdělte na ně plátky okurky, přidejte pěknou porci masa a nakonec taky křenového zelí. Krajíce zaklopte zbylým chlebem. Do sestavených chlebů zapíchněte dvě špejle, ať se nerozpadají. Každý chleba pak překrojte.