Maso
- vepřová krkovice 1 kg
- hořčičné semínko (mleté ) 2 lžičky
- bobkový list (mletý) 1 malá lžička
- sušený česnek (mletý ) 2 lžičky
- nové koření (mleté ) 1 malá lžička
- koriandr (mletý ) 1 malá lžička
- sůl 18 g
- černý pepř (mletý ) 1 lžička
- cukr krupice (špetka )
- rostlinný olej 2 lžíce
Křenové zelí
- bílé zelí 1/2 hlávky
- cukr 1 lžíce
- slunečnicový olej 4–5 lžic
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- ocet (kvasný ) 2–3 lžíce
- křen (čerstvý strouhaný ) 2 lžíce
- mrkev 1 ks
Servírování
- plnotučná hořčice 4 lžíce
- dijonská hořčice (pikantní ) 2 lžíce
- med 1 lžička
- chléb (velké krajíce kváskového ) 10 ks
- kyselé okurky 5 ks
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 5 stejných plátků. Veškeré přísady (kromě oleje a masa) dejte do misky a smíchejte. Do krkovice ideálně z obou stran několikrát pořádně bouchněte tenderizérem – hezky křehne. Maso ze všech stran pečlivě posypte připravenou kořenicí směsí. Poté maso vložte do mísy a marinujte 1 až 5 dní v lednici (pokud není čas, alespoň chvíli při pokojové teplotě). Maso potřete olejem a opečte z obou stran na grilu nebo na pávni. Uvnitř by mělo zůstat mírně růžové.
- Zelí nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukou. Hezky zkřehne. Poté k zelí přidejte křen, nastrouhanou mrkev, olej a ocet. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte oba druhy hořčice s medem. Okurky nakrájejte na tenké plátky. Polovinu krajíců potřete hořčicí, rozdělte na ně plátky okurky, přidejte pěknou porci masa a nakonec taky křenového zelí. Krajíce zaklopte zbylým chlebem. Do sestavených chlebů zapíchněte dvě špejle, ať se nerozpadají. Každý chleba pak překrojte.