Korpus
- žloutek 2 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- rostlinný tuk (na pečení) 150 g
- hladká mouka 220 g
- kakao 30 g
Náplň
- tvaroh (čerstvý) 700 g
- cukr krupice 130 g
- vejce 2 ks
- citronová kůra (s citronovým cukrem) 20 g
- ostružiny (čerstvá šťáva z ostružin) 50 ml
Krém
- zakysaná smetana 250 g
- moučkový cukr 3 lžíce
- želatina 2 plátky
- mléko 50 ml
- ovoce (čerstvé podle chuti – ostružiny, maliny, třešně...)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte těsto na korpus. Do misky dejte žloutky, cukr, tuk na pečení, vše pořádně rozmixujte. Přidejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Zadělejte těsto.
- Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a rovnoměrně rozdělte těsto na dno a okraje formy (okraje na výšku 2 cm).
- Čerstvý tvaroh, cukr, vejce, citronový cukr šlehejte 2 minuty, až se vše dobře spojí. Nakonec přidejte šťávu z ostružin a pořádně promíchejte. Tvarohovou náplň dejte rovnoměrně do formy a pečte 45 minut na 170 stupňů v předem předehřáté troubě. Po upečení nechte cheesecake vychladnout.
- Mezitím připravte lehký krém. Želatinu zalijte mlékem a dejte do mikrovlnné trouby na 30 vteřin rozpustit tak, aby se nevařila. Do zakysané smetany přidejte cukr a šlehejte, dokud nezhoustne. Za stálého šlehání přidejte vychladlou želatinu.
- Vychlazený dezert vyjměte z formy, potřete krémem a ozdobte ovocem. Před podáváním dejte ztuhnout do lednice.
PRIMA TIP: Neodolatelné variace na téma cheesecake