Najděte si recept
Na co máte chuť?

Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou
Zkaramelizované banány se dokonale snoubí s chladivou kokosovou zmrzlinou. Neodolatelný šmrnc tomuto dezertu dodá výtečná omáčka z kokosu a čokolády.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- třtinový cukr 4 lžíce
- Máslo asi 40 g
- malé banány 4 ks
- vanilková nebo kokosová zmrzlina 4 kopečky
- strouhaný a opražený kokos 1 velká hrst
na omáčku:
- kokosové mléko 165 ml
- světlý třtinový cukr 1 lžíce
- pár kapek vanilkového extraktu
- hořká tmavá čokoláda 75 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Omáčka: Do hrnce dejte kokosové mléko, cukr a vanilkový extrakt a na střední teplotě míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs přiveďte do varu a pak ji odstavte. Vhoďte do ní nalámanou čokoládu a směs vyšlehejte do hladka. Dejte stranou.
- Vysypte cukr do pánve a jemně ho zhřívejte, až se rozpustí a dostane zlatavou barvu (občas dokola zamíchejte, abyste cukru pomohli při jeho tavení). Přidejte máslo a míchejte dřevěnou vařečkou, až vytvoříte hladký karamel.
- Oloupejte banány, podélně je rozřízněte a přidejte je do pánve. Opékejte je několik minut po obou stranách, záleží na tom jak jsou vyzrálé, dokud nezkaramelizují.
- Položte banány na jednotlivé talíře, přelijte je trochou karamelu, dejte na každý kopeček zmrzliny, přelijte čokoládovo-kokosovou omáčkou. Posypete opraženým kokosem.
Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou, Foto: isifa.com