návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Antidepresivní kuličky s jedlými kvítky

4 porce
do 30 minut
Antidepresivní kuličky s jedlými kvítky
Autor: kuchařka Kytky k jídlu Antidepresivní kuličky s jedlými kvítky
Jídlo vhodné pro zapojení dětí. Zejména ty, které chodí do kurzů keramiky, přistupují k výrobě sýrových koulí s dechberoucí mistrovskou zručností a obvykle též s radostí z tvorby jídla. Dělejte to jako ony, a zapomenete, že někde existuje nějaký stres.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Čerstvý sýr rozmělněte v mističce vidličkou, zamíchejte do něj sůl a kmín a v dlaních vyvalujte kuličky.
  2. Kvítka a popel nasypte do samostatných malých mističek a kuličky v nich obalujte. Podávejte na malých sušenkách jako luxusní aperitivní chuťovku jen nejdražším hostům, protože jen jim chcete věnovat tolik pečlivé práce a času.
Reklama

PRIMA TIPY A TRIKY:

Je jasné, že tento „nerecept“ má nekonečné množství variant podle právě dostupných květů a výsledek závisí především na jejich výběru. Hodí se nejrůznější druhy z čeledi hvězdnicovitých, jež mají dostatečně velké a barevně zajímavé jazykovité květy. Další studnicí inspirace jsou hluchavkovité. Zde použitý yzop má mnoho dalších zajímavých příbuzných. Šalvěje dodávají mimo sytě modré barvy i další chuťové tóny, a co se týče rodu Allium, tedy pažitky a nejrůznějších česneků, je věc jasná – mají vynikající chuť! Někdy ale mají jejich květy méně jásavou barvu.

Pokud byste po tomto receptu zatoužili v zimě, třeba na oživení silvestrovského stolu, dá se kouzlit i s květy sušenými.

A místo čerstvého sýra se dá použít také měkký tvaroh, který je ale třeba nechat přes noc vykapat v plátýnku.

Kytky k jídlu v receptech i v herbáři

Kytky k jídlu Foto:

Jana Vlková

Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit. Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Kniha Kytky k jídlu tak přináší popis a ilustrace 40 nových druhů a téměř sto receptů na 60 fotografiích, které jsou prostě k sežrání. Kniha je rozdělena na čtyři roční období květožrouta – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, což ani jinak Matka Příroda nepřipouští. Najdete v ní také nápady a inspirace, jak přežít zimu, období, kdy je příroda ke květožroutům tak trochu krutá. Na knize navíc spolupracovali milí, do oboru nadšení lidé, jako je například všeumělkyně Denisa Bartošová, Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, nebo michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama