Suroviny
Postup přípravy
- Nakrájíme si zeleninu (mrkev, celer, pórek, cibule, česnek, brambory) a vše kromě cibule si rozdělíme na dvě a jednu třetinu. V hrnci necháme rozpálit olivový olej a na něm nejprve kůží dolů ze všech stran osmahneme lososa. Lososa vyjmeme a v tom samém hrnci orestujeme dvě třetiny zeleniny. Přidáme rajčatový protlak, ještě chvíli restujeme. Následně podlijeme vývarem, přidáme kůži z lososa a minimálně 15–20 minut necháme vařit.
- Mezitím si vedle na pánvi na troše olivového oleje krátce orestujeme zbylou zeleninu a necháme ji stranou. Probublávající polévku rozmixujeme tyčovým mixérem; ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a citronem, zjemníme smetanou a přidáme zbylou orestovanou zeleninu. Při podávání doplníme lososem a ozdobíme nasekanou jarní cibulkou.