Domácí kváskový chléb
- špaldová mouka 2 hrnky
Head
- šalotka 1
Head
- rozmarýn 1 lžička
Domácí kváskový chléb
- koriandru 1 lžíce
Head
- šalvěj 1 lžička
- alkohol 1 lžíce
- čočka 200 g
- vlašské ořechy 70 g
- sójová omáčka 2 lžíce
- řepa 1 lžíce
- švestkový sirup
Postup přípravy
- Nakrájíme nadrobno šalotku nebo bílé spodky jarní cibulky. Žampiony pokrájíme na čtvrtky a česnek na tenké plátky. Ořechy si opláchneme v sítku studenou vodou a necháme odkapat, pak je orestujeme, až začnou vonět a zlátnout. Na pánvičce si rozehřejeme olej, přidáme šalotku a větší špetku soli a necháme osmažit dozlatova. K šalotce vmícháme česnek a osmažíme. Přisypeme žampiony a orestujeme. Když jsou žampiony zlatavé, nasypeme koření a zalijeme koňakem. Necháme minutku podusit a přidáme scezenou čočku. Vypneme. Směs z pánvičky přesypeme do mixéru, přidáme ořechy, sójovou omáčku a řepové pyré nebo uvařenou červenou řepu. Vše dohladka rozmixujeme. Přendáme do zavírací skleničky. Můžeme ozdobit oříškem nebo vrstvou rostlinného másla. Uchováváme v lednici.
- Domácí kváskový chléb: Do mísy dáme část vody, mouku, kvásek, sůl, koření a olej, vypracujeme těsto. Přidáme vychladlou vařenou rýži a semínka. Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout 4–8 hodin. Objem chleba by se měl zvětšit asi o třetinu. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a necháme ještě pět hodin kynout. Chléb pečeme v pekárně nebo v troubě 80 minut na 180 °C. Špejlí ověříme, že není uvnitř mazlavý. Necháme pomalu vychladnout, teprve potom vyklopíme z formy.