Suroviny
Bramborový fondán
- brambory 20
- vývar 300 ml
- česnek 2 stroužky
- sušený rozmarýn 2 špetky
- olej 1 PL
Omáčka
- žampiony 500 g
- smetana na vaření 250 g
- muškátový oříšek
- cibule 1
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Bramborový fondán
- Brambory si oloupeme, omyjeme. Kraje si lehce seřízneme a bramboru rozpůlíme, poté vykrajovátkem vykrojíme kolečka. Brambory vložíme na rozpálenou pánvičku s trochou oleje a opékáme dozlatova.
- Brambory otočíme, podlijeme vývarem, přidáme česnek a bylinky a vložíme do rozehřáté trouby na 160 °C a pečeme cca 20 minut do měkka.
Omáčka
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno, dáme na rozpálenou pánev a dozlatova opékáme, poté přidáme na plátky nakrájené žampiony a opět restujeme dozlatova.
- Přidáme smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek a vaříme do té doby, než nám omáčka zhoustne.
Vepřová panenka
- Panenku si odblaníme a očistíme od nevzhledných částí. Očištěnou panenku nakrájíme na střední špalíčky, osolíme, opepříme a vložíme na rozpálenou pánev. Opékáme z každé strany 70 vteřin, takto nachystanou panenku vložíme do trouby na 160 °C cca na 10 minut.
- Po 10 minutách vyndáme z trouby a necháme chvilku odpočinout, poté panenku obalíme v sezamu.
Autor receptu: Anna Adamcová