Suroviny
- vepřová panenka 2-3
- česnek 3 stroužky
- extra virgin olivový olej 1 PL
- med 80 g
- pomerančová šťáva 1 PL
- pomerančová kůra 1 PL
- šalvěj 2 PL
- rozmarýn 2 PL
- tymián 1 PL
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V míse smícháme prolisovaný česnek s medem a šťávou z pomeranče. Vepřovou panenku dáme do mísy s marinádou a maso v ní několikrát otočíme, aby se marináda dostala všude. Osolíme, opepříme a přikryjeme mikrotenovou fólií a minimálně na dvě hodiny uložíme do lednice.
- V malé misce smícháme pomerančovou kůru, rozmarýn, tymián, šalvěj a olivový olej. Přikryjeme fólií a uložíme stranou. Maso vyndáme z lednice, necháme ho chvíli odpočívat a poté ho vyndáme z marinády. Připravíme gril a rozpálíme ho na vysokou teplotu. Grilovací rošt potřeme hojně olejem a dáme na něj maso. Grilujeme čtvrt hodiny a pravidelně otáčíme. Jakmile je maso upečené, sundáme ho z grilu a necháme pět minut odpočívat. Maso nakrájíme na plátky, dochutíme připravenou směsí bylinek a ihned podáváme.
Americké brambory
- Brambory omyjeme a pokrájíme na měsíčky. Troubu si předehřejeme cca na 200°C. Na plech nalijeme olej, poklademe brambory a posypeme kořením.
- Americké brambory pečeme ve vyhřáté troubě 20 až 30 minut, dokud brambory nezměknou
Autor receptu: Petr Šusta