Gratinované brambory
- brambory 2 kg
- smetana ke šlehání 2
- mléko 300 ml
Postup přípravy
- Panenka: Panenku odblaníme, ze všech stran osolíme a opepříme, přidáme stroužek česneku a vložíme do uzavíratelného sáčku a zbavíme se co nejvíce vzduchu. Necháme odležet přes noc. Poté vaříme na 60°C cca hodinu. Před podáváním orestujeme na pánvi a vložíme do trouby, pečeme, aby měla panenka uvnitř 52°C.
- Pepřová omáčka: Rozdrtíme pár kuliček pepře. Ve vývaru povaříme rozdrcené a celé kuličky, zalijeme smetanou a necháme povařit.
- Gratinované brambory: Oloupané brambory a nakrájené na plátky povaříme cca 20 minut ve smetaně a mléce, osolíme, opepříme a přidáme sušený česnek, na konci přidáme cca 150 g sýra a necháme rozpustit. Vylijeme na plech a pečeme cca 20-30 minut do zezlátnutí, následně posypeme sýrem a necháme ještě chvíli zapéct, dokud se sýr nerozpustí. Zatížíme a necháme alespoň přes noc vychladit. Před podáváním nakrájíme na jednotlivé porce a zapečeme v troubě cca 10 minut.