Domácí majonéza/tatarka
- žloutek 3
- olivový olej 50 ml
- rostlinný olej 200 ml
- citronová šťáva 1 PL
- dijonská hořčice 1 PL
- šalotka
- kapary
- sůl
- pepř
Řepový tatarák
Hovězí tatarák
Postup přípravy
- Domácí majonéza/ tatarka: Je dobré, aby všechny tekuté přísady měly pokojovou teplotu, jinak se může stát, že se majonéza srazí. V míse nejprve vyšleháme žloutky, hořčici, sůl a pepř. K celé směsi přišleháme citronovou šťávu.
- Oba oleje dále smícháme dohromady a za stálého šlehání přimícháváme do směsi. Nejprve po kapkách a další část vždy, když se předchozí olej vstřebá. Když směs zhoustne, přiléváme olej tenkým pramínkem.
- Směs máme hotovou, když se vstřebá všechen olej. Toto je základ pro majonézu a tatarskou omáčku z ní vytvoříme přidáním šalotky, corničonek a kaparů.
Řepový tatarák
- Řepu buď na jemné kousky nakrájíme ručně anebo k tomu použijeme robot.
- Když máme kousky, tak přidáme všechny zbylé ingredience podle chuti.
Hovězí tatarák
- Maso buď na jemné kousky nakrájíme ručně anebo k tomu použijeme robot.
- Až máme kousky, tak přidáme všechny zbylé ingredience podle chuti. Podáváme na topince z kvalitního chleba.
Autor receptu: Renáta Muchová