Suroviny
Omáčka z portského vína
- odřezky
- olivový olej
- česnek
- cibule
- tymián
- rozmarýn
- portské víno 300-400 ml
- vývar 200-300 ml
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Steaky necháme marinovat v olivovém oleji a nasekaných čerstvých bylinkách. Poté necháme zatáhnout na olivovém oleji ze všech stran a přesuneme do grilu na dřevěném uhlí, necháme steaky dojit. Nakonec je dáme do přepuštěného másla odpočinout.
- Připravíme si brambory. V plechu rozpustíme hovězí loj, přidáme nasekané čerstvé bylinky, česnek a necháme konfinovat na 130–150 °C doměkka. Omáčka z portského vína: Na olivovém oleji opečeme odřezky, přidáme rozmačkaný česnek, nahrubo nakrájenou cibuli, tymián, rozmarýn, osolíme, opepříme a orestujeme.
- Poté přidáme portské víno, zredukujeme na 1/3, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Až je omáčka zredukovaná, scedíme, dle potřeby dochutíme česnekem, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem. Přidáme kousek másla na zjemnění.
Autor receptu: Adam Smilek