Na zálivku
- žloutek 2-3
Head
- parmezán 150 g
Na zálivku
- cukr 0.5 lžičky
- olivový olej 100 ml
- česnek 1
- sardelový řez 4
- ocet
Postup přípravy
- mísa
Na zálivku
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme krutony z den starého pečiva, okrájíme kůrku a nakrájíme ho na stejně velké kousky (1,5 až 2 cm). Pečivo opečeme nasucho buďto v pánvi nebo v předehřáté troubě do křupava.
- Zálivku mícháme v salátové míse, vyklepneme do ní žloutky a prošleháme s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčici. Do žloutků ve směsi za stálého míchání postupně přidáváme olej a šleháme, dokud nevytvoříme směs připomínající majonézu. Nakonec vmícháme nasekaný česnek a sardelky, ochutnáme, případně dochutíme.
- Listy salátu řádně opereme pod proudem studené vody a necháme řádně okapat. Poté salát nakrájíme na menší kousky, přidáme do zálivky a promícháme dvěma lžicemi nebo vidličkou, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.
- Parmezán nastrouháme na hobliny a část přidáme do salátu, rozdělíme do talířů, posypeme krutony, ozdobíme hoblinami parmezánu a můžeme podávat.