Suroviny
- sádlo
- uzené maso 150 g
- brambory 4 ks
- kmín
- cibule 1 ks
- zelí 1 balíček
- vývar 500 ml/2 kostky
- zakysaná smetana 1 ks
- smetana ke šlehání 1 ks
- hladká mouka
- majoránka hrst
- cukr
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy
V hrnci zpěníme na sádle cibuli pokrájenou najemno, po zezlátnutí přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Po chvilce přidáme pokrájené zelí zbavené nálevu (nevyléváme!). Uděláme si základ a zalijeme vodou, přidáme pokrájené brambory, osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme masox. Necháme vařit, dokud brambory nezměknou a zelí též. Dochutíme a přidáme zakysanou smetanu společně s obyčejnou smetanou. Necháme provařit, přidáme jíšku, bylinky a můžeme podávat. Kdo má raději sladší verzi, dochutí polévku cukrem, kdo naopak kyselejší, použije šťávu ze zelí.