Head
- parmezán 4 lžíce
- máslo 2-3 lžíce
- česnek 3 ks
- šalotka 10 ks
- máslo 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- tymián 3 snítky
- česnek 2 ks
- brambory 2 ks
- zeleninový vývar 1 l
- smetana 200 ml
Postup přípravy
Na másle zvolna opékáme šalotku a česnek asi pět minut dorůžova. Přidáme tymián, bobkový list, brambory, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Ztlumíme a necháme bublat ještě 20 minut. Přidáme smetanu, znovu přivedeme k varu a vypneme. Vyhodíme tymián, bobkový list a rozmixujeme dohladka, osolíme a opepříme.
Na špenátové pesto opékáme velmi pomalu na másle nasekaný česnek, minuta stačí. Přidáme chilli, špenát, smetanu, osolíme, přiklopíme a dusíme asi pět minut, až špenát povolí. Vypneme, vmícháme parmazán, půlku drceného stroužku česneku a rozmixujeme.
Při podávání polévku ozdobíme lžící špenátového krému. Zbytek pesta servírujeme zvlášť, aby si každý mohl ještě přidat.