Příloha
- brambory 1 kg
Postup přípravy
- Maso očistíme, podélně nakrojíme tak, aby vznikla kapsa k naplnění. Maso osolíme a opepříme. Do vzniklé kapsy klademe nejdříve slaninu, sušená rajčata a nakonec kolečka mozzarelly. Naplněnou panenku uzavřeme jehlou na špízy. Na pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté vložíme do předem rozehřáté trouby na 160°C a pečeme po dobu 10-15 minut.
- Celé brambory oloupeme a každou bramboru prokrájíme na tenké plátky, ale nedokrojíme! V řezech posolíme. Dáme na naolejovaný pečicí papír péct do trouby. Ke konci zalijeme smetanou a necháme gratinovat do změknutí.
- Omáčka: Na pánvi s výpekem od masa orestujeme jemně nakrájenou cibulku, přidáme bylinky a zalijeme vše smetanou, osolíme a opepříme. Necháme povařit, popřípadě zaprášíme hladkou moukou pro zahuštění. Panenku podáváme nakrájenou na plátky, položenou na bylinkové omáčce s brambory ozdobenými pažitkou.