Suroviny
- kachní játra 700 g
- prosciutto crudo 10 plátků
- máslo 70 g
- portské víno 50 ml
- olivový olej 50 ml
- cibule 1
- česnek
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a rozmarýn orestujeme na oleji, přidáme očištěná játra, osolíme a opepřeme. Přilijeme víno, velmi krátce povaříme, přidáme změklé máslo a rozmixujeme dohladka, pro jemnou paštiku směs ještě propasírujeme přes sítko.
- Dno a stěny šunkovaru vyložíme plátky prosciutta, tak aby se na dně překrývaly. Šunkovar naplníme játrovou směsí, nahoře přeložíme přesahujícími plátky šunky. Šunkovar uzavřeme s použitím redukce pro poloviční porci. Dáme do vodní lázně a při teplotě 85 °C povaříme 30 minut.
- Šunkovar ochladíme pod tekoucí vodou, slijeme přebytečnou vodu a necháme do druhého dne vychladit. Podávejte s brusinkovým pyré, cibulovou marmeládou apod.
Autor receptu: Jiřina Hajdekrová